Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 4/2023

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland | YouTube YouTube Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila: Vuosi Venäjän hyökkäyksestä – EU:n tuki Ukrainalle jatkuu

Viime perjantai oli surullinen muistopäivä, sillä Venäjän Ukrainassa aloittamasta laittomasta hyökkäyksestä tuli silloin kuluneeksi jo vuosi. Päivä muistutti eurooppalaisia yhteiskuntia jälleen siitä, kuinka tärkeää keskinäinen solidaarisuutemme on. Eri puolilla Eurooppaa järjestettiin lukuisia solidaarisuuden ja tuen ilmauksia Ukrainalle, myös Suomessa. Helsingin Senaatintorilla järjestetty sodan uhrien muistotilaisuus keräsi laajan yleisön ja myös maan ylintä johtoa paikalle. Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova oli itseoikeutettu kunniavieras tilaisuudessa. EU:n jäsenmaissa tehty tuore Eurobarometri-kysely kertoo selkein numeroin EU-kansalaisten laajan tuen jatkumisesta Ukrainalle. Konkretiaa löytyy myös uudesta, jo kymmenennestä Venäjään kohdistuvasta pakotepaketista, jonka neuvosto hyväksyi vastikään. Pakotepaketilla lisätään painetta Putinin raakaa sotaa vastaan, joka kohdistuu muun muassa siviiliväestöön ja kriittiseen infrastruktuuriin.

 
Lisää
 
Helsingin Senaatintorilla järjestetty sodan uhrien muistotilaisuus 24.2.2023
EU:lta kymmenes pakotepaketti Venäjää vastaan

EU:n neuvosto on hyväksynyt kymmenennen pakotepaketin Venäjää ja sen Ukrainaan kohdistamaa laitonta hyökkäystä tukevia muita tahoja vastaan. Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan tuli 24. helmikuuta kuluneeksi vuosi, ja jo yhdeksän vuotta on kulunut siitä, kun Venäjä aloitti laittoman hyökkäyksensä ja miehityksen eräillä Ukrainan alueilla. Kymmenennellä pakotepaketilla lisätään pakoteluetteloon uusia nimiä ja asetetaan uusia vientikieltoja ja -rajoituksia. Esimerkiksi vientikiellot estävät Venäjää saamasta kriittisiä teknologioita ja teollisuustuotteita. EU:n määräämät pakotteet vastaavat nyt yhteensä lähes puolta (49 %) vuoden 2021 viennistä Venäjälle. Uudella pakotepaketilla myös minimoidaan täytäntöönpanon valvonnan ja toimenpiteiden kiertämisen riski. Siinä otetaan muun muassa käyttöön Venäjän keskuspankin varoja koskeva uusi raportointivelvoite.

 
Lisää
 
Ukrainan lippu heijastettuna Berlaymontin seinään
Komissio ehdottaa uusia sääntöjä liikenneturvallisuuden parantamiseksi sekä tieliikennesääntöjen parempaa rajatylittävää valvontaa EU:ssa

Viime vuonna EU:n teillä menehtyi yli 20 000 ihmistä. Suurin osa oli jalankulkijoita, polku- tai moottoripyöräilijöitä sekä potkulautailijoita. Komission ehdottamat uudet säännöt parantavat kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta ja auttavat EU:ta saavuttamaan tavoitteensa lopettaa liikennekuolemat EU:ssa vuoteen 2050 mennessä. Ne valmistavat kuljettajia päästöttömien ajoneuvojen käyttöön ja kaupunkiajamiseen, jossa on otettava huomioon jalankulkijat sekä polkupyörien ja kaksipyöräisten ajoneuvojen lisääntyminen. Uusilla säännöillä on myös tarkoitus ottaa käyttöön järjestelmä, jonka kautta yhden EU-maan alueella tapahtuneen rikkomuksen perusteella on mahdollista asettaa kuljettajalle koko EU:n laajuinen ajokielto.

 
Lisää
 
Liikenneruuhka
Eurobarometri: EU:n kansalaisilta edelleen vankka tuki Ukrainalle ja energiaturvallisuuden varmistamiselle

Tuore Eurobarometri-kysely osoittaa, että eurooppalaiset ovat edelleen vahvasti solidaarisia Ukrainaa kohtaan ja kannattavat maan ja sen kansalaisten tukemiseksi toteutettuja toimia. Vastaajista 91 prosenttia kannattaa humanitaarisen avun antamista ja 88 prosenttia hyväksyy sotaa pakenevien ihmisten vastaanottamisen EU:hun. Suomalaisvastaajista näiden toimien kannalla on 97 prosenttia. Valtaosa EU:n kansalaisista kannattaa myös energiasiirtymän vauhdittamista, erityisesti investointeja uusiutuvaan energiaan, ja toimia, joilla vähennetään EU:n riippuvuutta Venäjän energialähteistä. Inflaatio huolestuttaa edelleen eurooppalaisia. Suomalaisvastaajien suurimmat huolenaiheet ovat kansainvälinen tilanne, inflaatio ja energian saatavuus. Suomalaisvastaajista 73 prosenttia ja kaikista vastaajista 62 prosenttia ilmoittaa suhtautuvansa optimistisesti EU:n tulevaisuuteen.

 
Lisää
 
EU:n ja Ukrainan liput
Tapahtumat
1.2.–14.3. Sanasta kuvaksi -näyttely

Suomen Viron-instituutti tuo Eurooppasaliin Sanasta kuvaksi -näyttelyn, joka tuo yhteen Suomen ja Viron väliä pendelöivän valokuvaaja Elina Simosen, Runoajelun runoilijat Susinukke Kosolan (Suomi), Sveta Grigorjevan (Viro) ja Madara Gruntmanen (Latvia) sekä Aalto-yliopistossa opiskelevat nuoret muotisuunnittelijat Triin Tindin ja Tauri Västrikin (Viro), Laima Jurčan (Latvia) sekä Laura Rusasen (Suomi). Runoudesta inspiroitunut muotikuvanäyttely syntyi tiiviissä yhteistyössä stylisti Alli-Liis Vandelin kanssa. Näyttely on avoinna Eurooppasalin (Malminkatu 16, Helsinki) aukioloaikoina ma–pe klo 9.00–16.30, paitsi Eurooppasalissa järjestettävien tilaisuuksien aikana. Tervetuloa!

 
Lisää
 
Sanasta kuvaksi -näyttely
3.3. Keskustelua maahanmuutosta ja muuttoliikkeistä

Euroopan komission Suomen-edustusto ja sisäministeriön maahanmuutto-osasto järjestävät yhdessä maahanmuuttoaiheisen seminaarin Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 3. maaliskuuta klo 13.00–15.30. Seminaarissa käsitellään maahanmuuttoa sekä kansallisesta että EU-näkökulmasta arvioiden muun muassa maahanmuuton mahdollisuutta kompensoida ikääntymisen vaikutuksia, muuttoliikkeiden muutosten seurauksia sekä EU-yhteistyötä kansallisen paluu- ja palautustoiminnan tukena. Alustajina toimivat ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju, EU:n paluukoordinaattori Mari Juritsch muuttoliike- ja sisäasioiden pääosastosta ja apulaisyksikönpäällikkö Camilla Hagström kansainvälisten kumppanuuksien pääosastosta. Kommenttipuheenvuoron käyttää sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen. Tilaisuuden avaa komission Suomen-edustuston päällikkö Maria Blässar, ja moderaattorina toimii maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter sisäministeriön maahanmuutto-osastosta. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan alustuksia ja ottamaan osaa keskusteluun.

 
Lisää
 
3.3. Keskustelua maahanmuutosta ja muuttoliikkeistä
6.3. TRAD23-tiedotustilaisuus verkossa: Euroopan komission freelancekäännöspalvelujen hankintaa koskeva TRAD23-tarjouskilpailu

Euroopan komission käännöstoimen pääosasto (DGT) käänsi viime vuonna noin 2,6 miljoonaa sivua, joista noin 37 prosenttia oli ulkoistettu freelancekääntäjille. Euroopan komissio tarvitsee korkealaatuisia freelancekäännöksiä erityyppisistä asiakirjoista. Uusi freelancekäännöksiä koskeva tarjouskilpailu – TRAD23 – käynnistetään maaliskuun alussa. Se kattaa 50 kieliparia. DGT järjestää TRAD23-tarjouskilpailusta 6. maaliskuuta englanninkielisen tiedotustilaisuuden verkossa. Lisäksi DGT järjestää maalis-huhtikuussa 2023 erillisiä tiedotustilaisuuksia eri EU-maissa.

 
Lisää
 
TRAD23-tarjouskilpailu
7.3. Keskustelutilaisuus: Globaali ruokaturva ja EU:n rooli muuttuvassa toimintaympäristössä

Vihreä siirtymä on tarpeen myös maailmanlaajuisessa elintarvikejärjestelmässä. Sen osuus ihmisten aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä on noin kolmannes. Toisaalta ilmastonmuutoksen, luontokadon ja maaperän köyhtymisen seuraukset vaikuttavat voimakkaasti moniin elintarviketuottajiin. Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingo ry järjestää aiheesta englanninkielisen keskustelutilaisuuden otsikolla ”Where is the global food system heading? Civil society possibilities to affect the sustainability of food systems”. Mukana on päättäjiä Euroopan komission kansainvälisten kumppanuuksien pääosastosta (INTPA) ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön elintarvikejärjestelmien koordinointikeskuksesta. He pohtivat yhdessä suomalaisten kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa, miten maailmanlaajuisesta elintarvikejärjestelmästä voidaan tehdä oikeudenmukaisempi ja mitä me kaikki voimme tehdä sen edistämiseksi. Tilaisuus järjestetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 7. maaliskuuta kello 8.15–11.30. Se lähetetään myös suorana verkossa. Ilmoittaudu viimeistään 6. maaliskuuta klo 12.00.

 
Lisää
 
Vihannekset
13.3. Puolueiden EU-paneeli: Mitä Suomi haluaa EU:lta 2023–2027?

Elinkeinoelämän keskusliitto ja Euroopan komission Suomen-edustusto haastavat vaalien alla puolueita viitoittamaan EU:n tulevaa suuntaa. Millaisen EU-vision Suomen seuraava hallitus haluaa? Mitkä ovat maamme keskeiset EU-tavoitteet ja miten näihin tavoitteisiin päästään? Kuinka vahvistamme Eurooppaa globaalissa kilpailussa? Entä kuinka maksimoida Suomen vaikutusmahdollisuudet nopeasti muuttuvassa maailmantilanteessa? Millaista politiikkaa Suomen tulisi ajaa vihreässä siirtymässä, digitaalisuudessa, teollisuuspolitiikassa ja valtiontuissa? Mistä palikoista rakennetaan EU:n tuleva kilpailukyky? Lämpimästi tervetuloa seuraamaan paneelikeskustelua näistä teemoista 13. maaliskuuta klo 13.00–15.00 Eurooppasaliin (Malminkatu 16, Helsinki). Paneelissa kuullaan viiden suurimman eduskuntapuolueen ehdokkaita, joista jokainen on keskeisesti linjaamassa puolueensa EU-tavoitteita. Tilaisuuden avaa Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Maria Blässar. Kommenttipuheenvuoron esittää EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Moderaattorina toimii Ulkopoliittisen instituutin Juha Jokela. Ilmoittaudu mukaan 10. maaliskuuta mennessä.

 
Lisää
 
Äänestys
17.3. TRAD23-tiedotustilaisuus Eurooppasalissa Helsingissä ja verkossa: Euroopan komission freelancekäännöspalvelujen hankintaa koskeva TRAD23-tarjouskilpailu

Euroopan komission käännöstoimen pääosasto (DGT) käänsi viime vuonna noin 2,6 miljoonaa sivua, joista noin 37 prosenttia oli ulkoistettu freelancekääntäjille. Euroopan komissio tarvitsee korkealaatuisia freelancekäännöksiä erityyppisistä asiakirjoista. Uusi freelancekäännöksiä koskeva tarjouskilpailu – TRAD23 – käynnistetään maaliskuun alussa. Se kattaa 50 kieliparia, muun muassa kieliparit englanti–suomi ja englanti–ruotsi. Kummankin kieliparin osalta tehtävä sopimus kattaa noin 40 000 käännössivua vuodessa. DGT järjestää TRAD23-tarjouskilpailusta 17. maaliskuuta klo 9.15–12.45 tiedotustilaisuuden Eurooppasalissa (Malminkatu 16) Helsingissä. Tilaisuus lähetetään myös suorana verkossa. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 14. maaliskuuta. Jos ilmoittaudut etäosallistujaksi, saat linkin tilaisuuteen sähköpostitse. Tilaisuus on suomen- ja englanninkielinen, ja kysymyksiä voi esittää myös ruotsiksi. Tervetuloa! TRAD23-tiedotustilaisuuksia järjestetään myös muissa EU-maissa maalis-huhtikuussa 2023.

 
Lisää
 
TRAD23-tarjouskilpailu
Linkkivinkit
Osallistu komission REGIOSTARS-kilpailuun

Oletko ollut toteuttamassa EU-rahoitteista hanketta, joka osoittaa aluekehityksen vaikutusta ja osallistavuutta ja tuo esiin ratkaisuja yhteisiin haasteisiin EU:n alueilla? Jos vastasit kyllä, osallistu REGIOSTARS-kilpailuun! REGIOSTARS on Euroopan komission alue- ja kaupunkipolitiikan pääosaston (DG REGIO) vuotuinen kilpailu EU:n rahoittamille aluepolitiikkaan liittyville hankkeille. Tänä vuonna palkinnot myönnetään hankkeille kuudessa sarjassa: 1) kilpailukykyinen ja älykäs Eurooppa, 2) vihreä Eurooppa, 3) yhteenliitetty Eurooppa, 4) sosiaalinen ja osallistava Eurooppa, 5) lähempänä kansalaisia oleva Eurooppa, 6) Euroopan osaamisen teemavuosi 2023. Sarjojen voittajat saavat palkinnoksi yhdessä DG REGIOn kanssa toteutetun paikallisen viestintäkampanjan palkittujen toimenpiteiden edistämiseksi alueella. Voittajat julkistetaan REGIOSTARS-juhlatilaisuudessa Ostravassa (Tšekissä) 16. marraskuuta 2023. Palkintosarjojen yksityiskohtainen kuvaus ja osallistumiskelpoisuus- ja arviointiperusteet on esitetty hakuoppaassa. Haku on avoinna 31. toukokuuta saakka.

 
Lisää
 
REGIOSTARS-kilpailu
Avoimet työpaikat
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1 200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.

ISSN: 2529-4377