Hvis du ikke kan se nyhedsbrevet, kan du læse onlineudgaven.
European Commission EU - det sker...
Repræsentationen i Danmark
EU i uge 6 - det sker...
I denne EUge handler det om EU's miljøpolitik, Rusland, Ukraine, Libyen, Egypten og fredsprocessen i Mellemøsten, EU-solidaritetskorps samt om omfordeling og genbosætning... Og så er det på torsdag vi har borgerdialog i København med EU's social- og beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen!

 

  • 6/2: Revisionen af miljøreglernes gennemførelse
    Kommissionen fremlægger revisionen af miljøreglernes gennemførelse, der er et redskab til at forbedre gennemførelsen af EU's miljøpolitik - Læs mere...

 

  • 6/2: Rådet for Udenrigsanliggender
    Vigtigste punkter på dagsordenen: Rusland, Ukraine, Libyen, Egypten og fredsprocessen i Mellemøsten - Læs mere...

 

  • 6/2: Høring om det europæiske solidaritetskorps.
    Europa-Kommissionen lancerer offentlig høring om den nærmere udformning af det europæiske solidaritetskorps - Læs mere...

 

  • 7/2: Rådet for Almindelige Anliggender
    Ministrene skal bl.a. tale om næste topmøde, økonomi, sikkerhed og eksterne forbindelser samt om en bæredygtig europæisk fremtid - Læs mere...

 

  • 8/2: Kommissionens ugentlige møde - Bruxelles
    Foreløbigt emne på dagsordenen: 9. rapport om omfordeling og genbosætning - Læs mere...

 

  • 8/2: Kommissionen offentliggør sin 9. rapport om omfordeling og genbosætning
    Europa-Kommissionen fremlægger sin niende fremskridtsrapport om EU's nødordninger om omfordeling og genbosætning. Rapporten indeholder en ajourført status og vurdering af de tiltag, der er truffet siden den 8. december 2016.
    Baggrunden:
    Den midlertidige nødomfordelingsordning blev oprettet ved to rådsafgørelser i september 2015, hvorigennem medlemsstaterne forpligtede sig til at omfordele op til 160 000 personer fra Italien og Grækenland (og andre medlemsstater, hvis relevant) inden september 2017. Den 8. juni 2015 vedtog Kommissionen et forslag om en EU-ordning for genbosætning, der den 20. juli 2015 blev efterfulgt af en aftale mellem medlemsstaterne om at genbosætte 22 504 personer, der har et klart behov for international beskyttelse.

 

  • 8-9/2: Marianne Thyssen - kommissær for beskæftigelse, sociale anliggender, arbejdsmarkedsforhold, kompetencer og arbejdskraftens mobilitet besøger Danmark
    Hun mødes på onsdag med arbejdsmarkedets parter og med repræsentanter for LO. Torsdag deltager hun i en borgerdialog om udstationering af arbejdstagere, søjlen for sociale rettigheder og den danske model. Thyssen mødes også med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og med medlemmer af Folketingets Europa- og Beskæftigelsesudvalg

 

  • 9/2: Borgerdialog om arbejdsmarkedet med Thyssen på Arbejdermuseet i København - Læs mere...

 

  • 14/2: Forslag om udvalgsprocedurer
    Kommissionen vil — efter den orienterende debat den 1. februar — fremlægge et forslag den 14. februar om at revidere komitologiforordningen i overensstemmelse med det løfte, kommissionsformand Juncker afgav i sin tale om Unionens tilstand. Formålet vil være at sikre, at der tages politisk ansvar, hvor det er nødvendigt i henhold til den relevante lovgivning.
    Baggrunden:
    Kommissionsformand Juncker sagde i sin tale i september 2016 om Unionens tilstand: "Det er ikke i orden, at når EU-landene ikke indbyrdes kan beslutte, om de vil forbyde anvendelsen af glyphosat i ukrudtsbekæmpelsesmidler, så tvinges Kommissionen af Europa-Parlamentet og Rådet til at træffe en afgørelse. Vi vil derfor ændre disse regler." Dette initiativ er en del af prioriteterne for Kommissionens arbejdsprogram for 2017. I de seneste år er Kommissionen regelmæssigt blevet tvunget til at træffe en afgørelse på meget følsomme områder, når medlemsstaterne ikke har været i stand til at nå frem til en holdning, navnlig i forbindelse med emner som GMO'er eller glyphosat.
    Juncker-Kommissionen har siden begyndelsen af sin mandatperiode truffet en række interne foranstaltninger for at sikre, at der er politiske drøftelser i kommissærkollegiet, inden forslag om delegerede retsakter eller gennemførelsesretsakter om følsomme emner bliver fremsat.

 

  • 15/2: Kommissionen vedtager sin månedlige pakke med overtrædelsessager
    Onsdag den 15. februar 2017 vedtager Europa-Kommissionen sin månedlige pakke med overtrædelsessager. Disse afgørelser er en del af håndhævelsen af EU's lovgivning i EU, så borgere og virksomheder fuldt ud kan få fordel af det indre marked.
    Baggrund:
    EU's medlemsstater skal overholde EU-retten korrekt og rettidigt. Europa-Kommissionen er vogter af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) og fører tilsyn med anvendelsen af EU-retten under EU-Domstolens (Domstolen) kontrol. Artikel 258 i TEUF giver Kommissionen ret til at tage retlige skridt mod en medlemsstat, der ikke overholder sine forpligtelser i henhold til EU-retten.
    Kommissionen og medlemsstaten vil først have en uformel bilateral dialog. Hvis de ikke kan finde frem til en løsning, der er i overensstemmelse med EU-retten, kan Europa-Kommissionen åbne en formel traktatbrudsprocedure ved at sende en åbningsskrivelse (åbningsskrivelse, artikel 258 i TEUF) til den pågældende medlemsstat. Hvis Kommissionen ikke modtager et tilfredsstillende svar, fremsætter Kommissionen en begrundet udtalelse til medlemsstaten om, at medlemsstaten skal overholde sine forpligtelser inden for en given tidsfrist (artikel 258 i TEUF). Hvis medlemsstaten ikke sender et (tilfredsstillende) svar efter at have modtaget den begrundede udtalelse, så indbringer Kommissionen den pågældende medlemsstat for EU-domstolen (Domstolen, artikel 258 i TEUF).
    Hvis medlemsstaten stadig ikke overholder forpligtelserne, lancerer Kommissionen en anden traktatbrudsprocedure ved at sende en anden åbningsskrivelse. I en anden dom kan Domstolen, på grundlag af et forslag fra Europa-Kommissionen, pålægge den pågældende medlemsstat at betale et fast beløb og/eller en daglig tvangsbøde (artikel 260, stk. 2 i TEUF). Hvis EU-direktiver ikke rettidigt er blevet omsat til national lovgivning, kan Kommissionen foreslå bøder uden, at der er brug for en anden dom (artikel 260, stk. 3 i TEUF).

 

  • 9-10/3: Det Europæiske Råd mødes i Bruxelles

 

  • Marts: Tredje rapport om partnerskabsrammen om migration
    Kommissionen vil vedtage den tredje fremskridtsrapport om partnerskabsrammen om migration, der følger op på alle de foranstaltninger, der er gennemført siden lanceringen af partnerskabsrammen i juni 2016. Fremskridtsrapporten vil indgå i de drøftelser, som de europæiske stats- og regeringschefer skal have den 16. marts 2017.
    Baggrunden:
    Kommissionen foreslog i juni 2016 en ny ramme for partnerskaber med tredjelande under den europæiske dagsorden for migration. Det Europæiske Råd godkendte partnerskabsrammen på mødet i juni 2016 og opfordrede til, at den gennemføres hurtigt, idet der lægges ud med et begrænset antal lande.

Arkiv over de ugentlige noter om Kommissionens aktiviteter

For til- og framelding af dine abonnementer på vores nyhedstjenester: Klik her
Med venlig hilsen
Europa-Kommissionen
Repræsentation i Danmark