Dacă nu puteți citi acest mesaj, accesați versiunea on-line.
European Commission Reprezentanța în România
Topos EU
24 Noiembrie 2016
Comisia Europeană dedică anul 2017 eliminării violenței împotriva femeilor
Astăzi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, spunem: „Ajunge!”. Multe femei și fete din Europa și din lume sunt în continuare agresate: poate fi vorba despre violență domestică, exploatare sexuală și economică, atacuri pe străzi sau la locul de muncă, hărțuire în mediul on-line sau atunci când fac sport, viol, mutilare ori căsătorie forțată. În UE, una din trei femei s-a aflat într-o astfel de situație. Nu putem ignora enormele consecințe pe care acest lucru îl are asupra familiilor, comunităților, societăților și economiei
Detalii...
Focus RO
23 Noiembrie 2016
Ajutor de stat: 447,8 milioane lei pentru închiderea unor mine
Comisia Europeană a constatat că proiectul României de a acorda un sprijin în valoare de 447,8 milioane RON pentru atenuarea impactului social și de mediu produs de închiderea a două mine de cărbune necompetitive până în 2018 este conform cu normele UE în materie de ajutoare de stat. Concluzia Comisiei a fost că sprijinul nu va denatura concurența în mod nejustificat.
Detalii...
Top Știri
21 Noiembrie 2016
Planul UE pentru dezvoltare durabilă
Comisia Europeană a prezentat, în 22 noiembrie, noua sa abordare strategică pentru realizarea dezvoltării durabile în Europa și în întreaga lume. Documentul prevede stabilirea următorilor pași pentru un viitor durabil al Europei, în baza celor zece priorități ale Comisiei: un nou consens european privind dezvoltarea statelor membre și un nou parteneriat cu țările din Africa, Zona Caraibilor și Pacific (ACP), după expirarea Acordului de parteneriat de la Cotonou, în 2020.
Detalii...
21 Noiembrie 2016
Restructurare timpurie în caz de insolvență
Întreprinderile care se confruntă cu dificultăți financiare vor avea mai multe oportunități pentru a-și restructura din timp activitatea, în scopul de a preveni falimentul și a evita disponibilizarea personalului angajat, prin noua inițiativă propusă de Comisia Europeană in 22 noiembrie. Ea va garanta că antreprenorii beneficiază de o a doua șansă de a face afaceri după un faliment. De asemenea, va avea drept rezultat proceduri de insolvență mai eficace și mai eficiente pe întreg teritoriul UE.
Detalii...
Euro Vox Box
O nouă direcție pentru politica europeană de dezvoltare

Editorial semnat de Neven Mimica, comisarul european pentru cooperare internațională și dezvoltare

Am început regândirea viitorului politicii de dezvoltare a UE. Dar de ce acum, s-ar putea să vă întrebați? Ei bine, în 2015 comunitatea globală a acceptat o serie de angajamente universale, care au schimbat modul în care ne gândim la dezvoltarea internațională.

Poate vă reamintiți de Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, care vizau, printre altele, reducerea la jumătate a sărăciei extreme, până în 2015. În realitate, acest lucru a fost pus în practică până în 2010, iar peste un miliard de persoane au fost scoase din categoria cu risc de sărăcie, până în 2015.

Acum ne propunem să fim și mai ambițioși și mai incluzivi în ceea ce privește Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD), această nouă agendă globală integrează dimensiunile economice, sociale și de mediu ale dezvoltării durabile, precum și eradicarea sărăciei. Noua agendă promovează un model de societate pașnică și incluzivă, lupta împotriva inegalității sociale, respectarea drepturilor omului pentru toți și ne obligă "să nu lăsam pe nimeni în urmă".

Fapte pe măsura angajamentelor

Am spus-o în repetate rânduri: atunci când vine vorba de dezvoltarea durabilă, avem cu toții de făcut eforturi. Nicio țară nu poate pretinde că aplică în totalitate principiul egalității de gen. De aceea, dacă Europa dorește să continue să conducă pe scena mondială, trebuie să conducă prin puterea exemplului, pornind chiar de la noi de acasă.

Acesta este motivul precis pentru care prim-vicepreședintele Frans Timmermans a prezentat în această săptămână propunerile noastre de punere în aplicare a ODD, prin politicile UE interne și externe. Politica de dezvoltare este o parte importantă a acestei agende, care poate ajuta țările noastre partenere să prospere, lucru care ne-ar aduce și nouă beneficii.

Un nou "consens european" pentru dezvoltare

În mod remarcabil, pentru primii 40 de ani, nu a existat nici o viziune unificatoare, unică, pentru politica de dezvoltare a UE. Primul "Consens european pentru dezvoltare" a fost convenit în 2005 și a fost descris de către OECD drept un succes major în asigurarea unui cadru și a unor obiective comune pentru UE și statele noastre membre.

Dar lumea de astăzi este foarte diferită de cea din 2005. Nu numai că dispunem de Agenda 2030, dar avem de-a face, de asemenea, cu noi provocări, oportunități și actori.

De aceea avem nevoie de un nou consens european pentru dezvoltare, care să fie pe deplin adecvat scopului. Trebuie să facem mai mult, în mod diferit și mai bine. Încă de la început am vrut să fac acest proces cu adevărat cuprinzător, astfel încât să dea naștere unui consens veritabil între toți partenerii și părțile interesate. 

Adaptarea parteneriatelor noastre viitoare

Acest nou context global și european se va traduce printr-un set de schimbări practice în modul în care lucrăm cu partenerii noștri. Una dintre primele oportunitati pentru punerea în practică a acestui lucru va fi noua relație pe care negociem cu statele din Africa, Caraibe și Pacific, după expirarea "Acordului de parteneriat de la Cotonou" în 2020. Aceasta va fi o sarcină deosebit de importantă, deoarece acoperă 79 de țări și 1,5 miliarde de oameni, și ar trebui să se concentreze pe promovarea intereselor importante pentru UE și pentru partenerii noștri. De aceea, am prezentat recent propunerile noastre privind noua formă a  acestui parteneriat.

2017, un an interesant

Elaborarea propunerilor a necesitat un efort colosal și foarte multe consultări. Dar acesta este doar începutul procesului. Aștept cu nerăbdare discuțiile constructive cu statele membre ale UE, membrii Parlamentului European și toți partenerii noștri, pentru a conveni un acord cu privire la calea de urmat în 2017. Anul viitor promite să fie un an interesant pentru dezvoltare!

Pagina de Facebook a comisarului european Neven Mimica

Contul de Twitter al comisarului european Neven Mimica

Blogul comisarului european Neven Mimica

Special
28 Noiembrie 2016
Matei Vişniec, un cavaler al ideii europene
"Nu abandonaţi ideea europeană!", aceasta a fost esenţa discursului de premiere rostit de dramaturgul şi romancierul român Matei Vişniec, la primirea premiului Jean Monnet, ediţia 2016. Vişniec a devenit în noiembrie al 21-lea laureat al premiului european pentru literatură Jean Monnet, și primul român care obține această recunoaștere.
Detalii...
29 Noiembrie 2016
eu-LISA angajează
Agenția Europeană pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în domeniul libertății, securității și justiției (eu-LISA) anunță lansarea concursului pentru ocuparea a două posturi vacante de coordonator arhitectură pentru aplicații și coordonator arhitectură de analiză a soluțiilor de afaceri.
Detalii...
Agenda
7 Decembrie 2016
7 decembrie - Lansarea Corpului european de solidaritate
Reprezentanța Comisiei Europene în România va organiza miercuri, 7 decembrie, evenimentul de lansare a Corpului european de solidaritate. Tinerii, inclusiv membri ai ONG-urilor și ai asociațiilor de tineret, sunt așteptați la acest eveniment unde, după o scurtă prezentare a noului instrument, vor avea ocazia să se înregistreze în Corpul european de solidaritate.
Detalii...
7 Decembrie 2016
108 finaliști în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor 2016 – Votează poveștile de voluntariat preferate
Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România vă invită să votați poveștile de voluntariat preferate, în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor, cel mai amplu eveniment anual de premiere a meritelor voluntariatului din întreaga țară. În perioada 27 septembrie - 25 octombrie, organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice care implică voluntari au nominalizat inițiative și persoane care contribuie la schimbarea comunității. În urma perioadei de preselecții, din cele 188 aplicații, au fost selectați 108 finaliști.
Detalii...
8 Decembrie 2016 - 28 Februarie 2017
Expoziție Andy Warhol la București
Ambasada Republicii Slovace la București organizează, în parteneriat cu Teatrul Național din București, în perioada 8 decembrie 2016 – 28 februarie 2017 expoziția de artă "Andy Warhol și Slovacia".
Detalii...
Copyright © | 2016 | Reprezentanța Comisiei Europene în România | Toate informațiile pot fi preluate cu menționarea sursei

Adresa noastră de e-mail: COMM-REP-RO-NEWSLETTER@ec.europa.eu