Lees de nieuwsbrief online
   

Science is Wonderful!

Nieuwsbrief

European Commission Logo
banner for: Science is Wonderful!

Facebook Marie Curie facebook | Twitter Marie Curie Twitter | Instagram European Youth EU Instagram

Tot snel!

Bedankt voor je bezoek aan Science is Wonderful!

Beste leerkrachten, ouders en wetenschapsliefhebbers,

Na 2 fantastische dagen, is de editie van dit jaar van Science is Wonderful! van dit jaar ten einde. We vonden het geweldig dat we bijna 5 000 leerlingen uit heel België en het buitenland hebben mogen verwelkomen op onze wetenschapsbeurs en dat zij de kans kregen om met meer dan 120 vooraanstaande internationale wetenschappers in contact te komen. Bekijk hier enkele onvergetelijke momenten.

Bedankt om zo actief deel te nemen en de wetenschap mee tot leven te brengen voor onze toekomstige aspirant-onderzoekers. We kunnen niet wachten om onze deuren weer voor jullie te openen. In de tussentijd kan je al eens een kijkje nemen naar wat we nog allemaal online te bieden hebben.

Hier vindt u een lijst met interessante hulpmiddelen.

Bovendien kun je altijd inspiratie putten uit enkele van de onderstaande highlights.

 
meer
 

Online activiteiten

Naast de wetenschapsbeurs organiseert Science is Wonderful! ook activiteiten voor in de klas. Deze leermiddelen, spelletjes en video's zijn door onze wetenschappers gemaakt en uw leerlingen of kinderen kunnen er het hele jaar door gebruik van maken.

DIT KOMT NET BINNEN: We hebben nu acht nieuwe activiteiten toegevoegd, waaronder drie activiteiten die door leerkrachten en onderzoekers samen zijn bedacht. Leer programmeren terwijl je een verdwaalde astronoom vindt, maak nepbloed met je leerlingen om een moord op te lossen of vind je weg uit een biolab voordat de veiligheidsdeuren sluiten. Bekijk zeker deze leuke activiteiten!

 
meer
 

Evenementen

Europese verkiezingen 2024

Het aftellen naar de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni 2024 is begonnen! Nu de stemleeftijden in verschillende Europese landen veranderd zijn, krijgen meer middelbare scholieren de kans om de toekomst van Europa mee vorm te geven.

Om jonge kiezers voor te bereiden op de Europese verkiezingen die plaatsvinden van 6 tot 9 juni 2024, hebben we een folder gemaakt voor mensen die voor het eerst gaan stemmen en een brochure over de prestaties van de huidige Commissie voor jongeren.

Het Europees Parlement heeft ook een speciale educatieve toolkit, samengesteld, die gemakkelijk toegang biedt tot lesmateriaal dat leerkrachten zal helpen om jongeren de ruimte te geven om hun stem te laten horen, een idee in te brengen of een vraag te stellen met betrekking tot de Europese verkiezingen. Het Europees Parlement heeft ook een video, van 4 minuten uitgebracht, waarin het belang van democratie wordt benadrukt, evenals onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om die democratie te beschermen door te stemmen.

Bij deze verkiezingen telt elke stem! Gebruik je stem. Of anderen beslissen voor jou!

Bezoek onze website voor de publicaties en spelletjes die te zien waren op de Learning Corner-stand tijdens Science is Wonderful!, samen met extra informatie over de EU voor 5- tot 18-jarigen. Je mag steeds contact met ons opnemen via COMM-Info-Publications@ec.europa.eu met vragen en om gedrukte exemplaren te bestellen.

Date
datum 06/06/2024 - 09/06/2024
 
meer
 

Europese Nacht van de Onderzoekers en 'Researchers at schools'

Heb jij genoten van Science is Wonderful!? Lees dan zeker verder! De Europese Commissie organiseert elke laatste vrijdag in september de Europese Nacht van de Onderzoekers. Dit is een unieke gelegenheid voor kinderen, hun ouders, leerkrachten en burgers in het algemeen om in hun eigen stad onderzoekers te ontmoeten. Doe mee aan de volgende Europese Nacht van de Onderzoekers op 27 september 2024 voor een onvergetelijke ervaring.

Wil jij het hele jaar door in contact komen met onderzoekers? "Researchers at Schools" brengt in een aantal Europese steden de wonderen van de wetenschap rechtstreeks naar je klaslokaal, waar geweldige onderzoekers hun werk aan jouw leerlingen laten zien door middel van presentaties, praktische experimenten, bezoeken aan laboratoria, spelletjes, discussies en rollenspellen. En voor ons Belgisch publiek: we hebben goed nieuws! In 2024 verwelkomen we voor het eerst in jaren weer een Belgisch initiatief! Bereid je voor België: jullie september wordt, wetenschappelijk bewezen, geweldig.

Date
datum 27/09/2024
 
meer
 

EU CodeWeek

Ben je benieuwd hoe je coderen en computational thinking kunt integreren in je onderwijs? De EU CodeWeek reikt een groot aantal bronnen, activiteiten en ideeën aan om op een leuke en boeiende manier te leren coderen.

EU CodeWeek is een grassroots beweging, gefinancierd door de Europese Unie, die creativiteit, probleemoplossing en samenwerking stimuleert door middel van coderen en andere tech-activiteiten. De kern van het initiatief wordt gevormd door een levendig vrijwilligersteam van leerkrachten en ambassadeurs die activiteiten in het kader van de EU CodeWeek organiseren in hun eigen gemeenschap.

De EU CodeWeek wordt elk jaar in oktober gevierd, met twee weken vol evenementen en leuke activiteiten in heel Europa en daarbuiten. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Codeweek een initiatief dat het hele jaar doorloopt, dus er zijn ook steed activiteiten te vinden buiten het hoogtepunt van de festiviteiten in oktober. Dit jaar vindt de 12e editie van de EU-codeweek plaats van 14 tot 27 oktober.

Neem een kijkje op de activiteitenkaart van de EU CodeWeek en laat je inspireren door de activiteiten die bij jou in de buurt worden georganiseerd! Je kunt ook meer te weten komen over alles wat de CodeWeek te bieden heeft door de website te bezoeken.

Date
datum 14/10/2024 - 27/10/2024
 
meer
 

Hulpmiddelen

Erasmus+ en DiscoverEU

Wist jij dat Erasmus+ kansen biedt voor leerkrachten, schoolpersoneel en zelfs leerlingen? Of jij nu mee wil doen aan een mobiliteitservaring om les te geven, of je leerlingen wil begeleiden op een uitwisseling in het buitenland, of je school wil aanmoedigen om met andere onderwijsinstellingen samen te werken, kijk zeker eens naar Erasmus+ en de Jean Monnet-acties!

Dankzij Erasmus+ kunnen je oudste leerlingen ook deelnemen aan DiscoverEU, een initiatief van de Europese Commissie waardoor 18-jarige burgers vooral met de trein gratis door Europa kunnen reizen, de diversiteit ervan kunnen verkennen, meer te weten kunnen komen over haar culturele erfgoed en geschiedenis en in contact kunnen komen met mensen van over het hele continent.

Neem deel aan Erasmus+ voor scholen en profiteer optimaal van de Jean Monnet-acties

Deel DiscoverEU met oudere leerlingen

 
meer
 

Europees Solidariteitskorps

Als je leerlingen zich afvragen wat ze na de middelbare school gaan doen en als ze geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk, laat ze dan kennismaken met het Europees Solidariteitskorps. Dit programma, dat door de Europese Unie wordt gefinancierd en ondersteund, is bedoeld voor jongeren tussen 18 en 30 jaar, die op zoek zijn naar een mogelijkheid om de bredere gemeenschap te helpen door middel van solidariteitsprojecten, in Europa en daarbuiten. Jongeren kunnen deelnemen aan projecten die ten bate komen van gemeenschappen in het buitenland of in hun eigen land. Deze projecten bieden een inspirerende en stimulerende ervaring, evenals de kans om bij te dragen aan veranderingen en tegelijkertijd vaardigheden en competenties te ontwikkelen. Word lid van het Europees Solidariteitskorps!

 
meer
 

European School Education Platform

Het European School Education Platform is een ontmoetingsplaats voor de schoolonderwijsgemeenschap - schoolpersoneel, onderzoekers en beleidsmakers - om nieuws, interviews, publicaties, praktijkvoorbeelden, cursussen en partners voor hun Erasmus+ projecten te ontdekken.

Het is ook de thuisbasis van eTwinning, het grootste netwerk voor leerkrachten in Europa. Op dit platform kunnen leerkrachten samenwerkingsprojecten opzetten met één of meerdere scholen uit verschillende landen. Er worden webinars, wedstrijden en leerevenementen aangeboden. Er zijn tevens een aantal tools beschikbaar voor professionele ontwikkeling en leden kunnen erkenning krijgen voor hun beste projecten door middel van kwaliteitslabels en eTwinning-awards.

Het platform omvat een speciale rubriek ter ondersteuning van Erasmus+ aanvragers en deelnemers, die verschillende mogelijkheden biedt voor personeel dat in de onderwijssector werkt.

 
meer
 

SELFIEforTeachers

Benieuwd waar jij staat met digitale technologie in je onderwijspraktijk? Wil je zien wat je sterke punten zijn en waar het nog beter kan? Ontdek SELFIEforTEACHERS, de gratis zelfreflectietool voor leerkrachten in het basis- en secundair onderwijs.

 
meer
 

Learning Corner

Ben jij een leerkracht op zoek naar boeiend manieren om je leerlingen over de EU te leren? De EU Leerhoek is een ware schat aan lesmateriaal waaronder publicaties en spelletjes voor alle leeftijdsgroepen en het is beschikbaar in verschillende Europese talen.

Naast het vinden van inspiratie voor lesplannen kan je ook in de Leerhoek terecht om te netwerken met andere scholen en leerkrachten in de hele EU. Dus waar wacht je nog op? Verken onze Leerhoek nu!

 
meer
 

Eurostat Education Corner

Gebruik jij statistieken bij het lesgeven? Of ben je een student die meer wil weten over statistiek? Dan ben je in de onderwijshoek van Eurostat aan het juiste adres. Onze onderwijshoek biedt hulpmiddelen en uitleg om statistiek toegankelijker te maken. Studenten kunnen het gebruiken om een beter begrip van statistiek te krijgen en leraren kunnen materiaal vinden dat in de klas gebruikt kan worden bij het onderwijzen van statistiek, aardrijkskunde, sociale wetenschappen of andere vakken. Sommige van onze hulpmiddelen zijn geproduceerd door Eurostat zelf terwijl anderen door de nationale bureaus voor de statistiek ontwikkeld en vertaald zijn. Ontdek ons uitgebreide aanbod, waar je ook materiaal voor België kunt vinden en je jouw land kunt vergelijken met andere landen in de EU.

 
meer
 

Education for Climate-coalitie

De "Education for Climate"-coalitie wil samen een participatieve onderwijsgemeenschap creëren om de veranderingen te ondersteunen die nodig zijn voor een klimaatneutrale samenleving. We willen innovatieve Europese onderwijscapaciteiten inspireren, ontwikkelen en benutten door bottom-up acties te bevorderen rond vijf prioriteiten: leraren opleiden, groene vaardigheden en competenties ontwikkelen, een brug slaan tussen onderwijs en wetenschap, bewustmaking en gedragsverandering.

De Education for Climate-coalitie is bedoeld om de hele onderwijsgemeenschap in de EU bijeen te brengen, waaronder:

• Leraren, opvoeders, leerlingen, studenten, trainers en ouders op alle niveaus en in alle soorten instellingen

• Stakeholders die actief zijn op het gebied van onderwijs en/of milieubescherming

Word deel van onze gemeenschap!

 
meer
 

Netwerk van Blauwe Scholen

Een Europese Blauwe School is een school die leerlingen betrekt bij marine- en maritiem-gerelateerde onderwerpen door middel van een projectmatig leerbenadering. Dit om bewustzijn te stimuleren en een gevoel van verantwoordelijkheid voor onze oceanen in hen op te wekken.

Het besef van de invloed dat de oceanen op ons – mensen – hebben alsook onze invloed op de oceaan wordt Ocean Literacy (of oceaangeletterdheid) genoemd.

De EU4Ocean Coalitie, met de steun van DG MARE, brengt organisaties, projecten en individuen samen die zich inzetten om oceaangeletterdheid in heel Europa te bevorderen. Het netwerk van Europese Blauwe Scholen is een van de drie pijlers van de coalitie, die is opgezet als knooppunt voor alle scholen en leraren die ernaar streven om leerlingen te betrekken bij oceanische onderwerpen en een nieuwe generatie van oceaangeletterde jonge burgers op te leiden. Het netwerk is opgericht in 2020 en telt nu 350 scholen in de EU plus 50 in de buurlanden.

Word nu een blauwe school!

 
meer
 

Digital Media Hub van het JRC

Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) is het interne onderzoekscentrum van de Europese Commissie. Ze helpen de diensten en beleidsmakers van de Commissie om beslissingen te nemen die worden ondersteund door sterk wetenschappelijk bewijs.

Het JRC biedt ook een online bezoekerscentrum in de Digital Media Hub, waar een schat aan wetenschappelijke middelen te vinden is die zijn afgestemd op de prioriteiten van de Commissie. Met onze virtuele rondleidingen door laboratoria kun je achter de schermen kijken waar de magie plaatsvindt en je kennis testen met ingebouwde quizzen. De hub bevat ook interactieve games waarmee studenten leren over duurzaamheid, gezondheid, digitale transformatie en nog veel meer.

 
meer
 

Verstuivers van de EU 🐝

Europa herbergt een verbazingwekkende verscheidenheid aan insecten die gewassen en planten bestuiven. Deze helden zorgen voor onze voedselproductie en het behoud van de biodiversiteit. Ze zijn dus essentieel voor een gezonde natuur en voor ons welzijn. In de afgelopen decennia zijn wilde insectenbestuivers zoals bijen, vlinders, zweefvliegen en nachtvlinders echter drastisch in aantal en diversiteit afgenomen in Europa. Veel soorten staan op het punt van uitsterven.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan de bescherming van deze bestuivende helden door bewustmakingscampagnes over hun belang op te zetten en door manieren te vinden om hun habitat te beschermen.

Bij het directoraat-generaal Milieu hebben we hulpmiddelen ontwikkeld die in de klas of thuis gebruikt kunnen worden om burgers te helpen deze bestuivers te beschermen, zoals een kaartspel "Ken je bestuiver" en een leuke en leerrijke VR-ervaring, “Pollinator Park".

En er is nog veel meer educatief materiaal, waaronder ansichtkaarten, posters en video's!

 
meer
 

De Europese toolkit voor natuurbescherming

De Europese natuur is niet alleen mooi, maar is ook van groot belang voor ons allemaal. Om middelbare scholieren te laten begrijpen waarom, heeft het Directoraat-generaal Milieu de Europese natuurbeschermingstoolkit ontwikkeld.

De toolkit biedt hulpmiddelen en instructies voor het voorbereiden en uitvoeren van binnen- en buitenactiviteiten. Het zal je helpen om je leerlingen te begeleiden bij het leren communiceren over lokale planten, dieren en habitats en over het gedeelde natuurlijke erfgoed van Europa.

Leerlingen inspireren door wat er om hen heen is, kan een eerste stap zijn om hen op een zinvolle manier bij de natuur te betrekken.

Als je meer wilt weten over biodiversiteit, kun je ook een kijkje nemen bij het Kenniscentrum voor biodiversiteit van de Commissie.

 
meer
 

GreenComp

Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies vereisen dringend actie en langdurige, systemische verandering in onze houding, denkwijze en gewoonten. Onderwijs speelt een cruciale rol bij het verdiepen van ons begrip van deze problemen, het veranderen van ons gedrag en onze opvattingen en het bereiken van een eerlijke, duurzame toekomst.

De Europese Commissie heeft in samenwerking met onderwijsdeskundigen uit heel Europa een competentiekader ontwikkeld om leren over duurzaamheid in de EU te bevorderen. Het document kan een groot aantal doelen dienen, waaronder curriculumontwikkeling, zelfreflectie en certificeringsbeoordeling.

 
meer
 

Science is Wonderful! is een initiatief van het Directoraat-generaal Onderwijs, jeugd, sport en cultuur van de Europese Commissie.

Contact : EAC-MSCA-SIW@ec.europa.eu.

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt zich hier op elk moment afmelden voor deze nieuwsbrief.