Vertegenwoordiging in Nederland

Informatiediensten

Europese consumentenzaken: Europese Consumenten Centrum (ECC-Net)

Je kunt bij ECC terecht voor advies over jouw rechten als Europese consument bij de aankoop van goederen of diensten op de Europese markt. Je kunt ECC ook inschakelen bij bemiddeling over klachten rondom online shoppen, vakantieaankopen, vliegreizen & pakketreizen of timeshare. Voorwaarde is wel dat je de klacht al (tevergeefs) bij de buitenlandse ondernemer hebt neergelegd. Er is een ECC in elk van de 28 landen van de Europese Unie. In Nederland is er een ECC in Utrecht.

Europe Direct-informatiecentra

Ik verhuis naar een ander land van de EU; hoe krijg ik een verblijfsvergunning? Wat zijn de regels voor roamingkosten? Mijn vlucht is afgeschaft; welke rechten heb ik? Antwoord op vragen over je rechten en praktische tips over reizen in de EU vind je op Uw Europa.

Voor meer informatie over allerlei zaken die met de EU te maken hebben kun je de Europe Direct-informatiecentra bezoeken. Je kunt ook bellen naar 00 800 6 7 8 9 10 11. Je krijgt antwoord in jouw eigen taal.

Naast de Europe Direct Informatiecentra zijn er ook een aantal andere Europese informatiediensten in Nederland die je graag verder helpen:

Het Infopoint van het Huis van Europa

Heb je vragen over de Europese Unie? In ons infopoint in Den Haag kan je informatie krijgen over alles wat met de Europese Unie te maken heeft. Onze collega's helpen je graag!

Voor telefonische en schriftelijke vragen zijn onze documentalisten bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9 tot 16 uur. Stel je vraag via e-mail comm-nl-den-haag@ec.europa.eu of bel 070 313 53 00.

Solliciteren in een ander EU-land: EURES-Netwerk

Ben je op zoek naar vacatures in een ander EU-land? Of zoek je praktische informatie over wonen en werken in een ander Europees land? Dan kan je het EURES-portaal raadplegen, de Europese 'vacaturesite' met duizenden vacatures in 31 Europese landen.

Heb je liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met een EURES-consulent bij UWV Werkbedrijf. In heel Europa zijn er meer dan 850 consulenten. Zij staan dagelijks in contact met werkzoekenden en werkgevers voor arbeidsbemiddeling of adviezen.

Studentenwerk in het buitenland: Eurodesk

Eurodesk is een Europa-informatiedienst voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar en voor mensen die met jongeren werken. Je kunt er terecht met vragen over o.a. stages, uitwisselingen, vrijwilligerswerk en (vakantie)werk in Europa.

In Nederland kan je Eurodesk ook benaderen voor informatie over Europese subsidies voor bijvoorbeeld projecten op gebied van sociaal cultureel jeugdwerk, onderwijs, opleiding, sport, vrijwilligerswerk en cultuur.