Vertegenwoordiging in Nederland

Rollenspel EU besluitvorming

 studenten © iStock

Click here for the English version of the Role-play EU decision-making.


Wil je jouw leerlingen kennis laten maken met de praktische besluitvormingsprocedures in de EU? En ze door het vuur te laten gaan voor de belangen van hun land, daarbij de voortgang van het Europees project niet uit het oog verliezend? Dan is het leuk om het rollenspel EU besluitvorming te volgen bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag. Het is gebaseerd op de Chocoladerichtlijn.

75 minuten lang nemen de leerlingen plaats in de onderhandelingszetel van één van de EU-landen, het Europees Parlement of zijn ze een ambitieuze medewerker bij de Europese Commissie die erop gebrand is dat zijn wetsvoorstel over de chocoladerichtlijn wordt aangenomen.

De leerlingen worden bijgepraat over het besluitvormingsproces in de EU. Ook maken ze van dichtbij mee hoe de (vaak zware) onderhandelingen in de praktijk werken.

Aanmelden?

Het gratis rollenspel is geschikt voor een groep van ongeveer 25 personen. Voor meer informatie over de workshop kun je contact met ons opnemen tel. 070-3135300. Je kunt ook mailen naar: comm-nl-den-haag(at)ec.europa.eu

Zelf spelen?

Het rollenspel is ook te downloaden, zodat je dit zelf in de klas met de leerlingen kunt doen. Een docentenhandleiding is te vinden aan het begin van het rollenspel.

Benodigheden:

Er zijn twee versies van het rollenspel:

  • De standaard versie, zoals hierboven beschreven, die het besluitvormingsprocess laat zien met nadruk op de rol van de EU-landen. Geschikt voor studenten of voor groepen die op professioneel niveau betrokken zijn bij de EU zoals ondernemingen, ambtenaren etc. Ook geschikt voor scholieren van de laatste klassen van de middelbare school. Een beperkte basiskennis van de EU is een aanrader.

Introductiefilmpje Rollenspel Chocoladerichtlijn

Rollenspel EU besluitvorming Nederlands Standaard 

Chocolade stemresultaat Raad

Powerpoint NL - besluitvorming in de EU

  • De uitgebreide versie, waarin de rollen van de Raad én van het Europees Parlement in de besluitvorming meer in detail worden belicht. Geschikt voor studenten van het hoger onderwijs of groepen die op professioneel niveau betrokken zijn bij de EU zoals ondernemingen, ambtenaren etc.

Introductiefilmpje Rollenspel Chocoladerichtlijn

Uitgebreide versie:

Chocolade stemresultaat EP

Chocolade stemresultaat Raad

Powerpoint NL-besluitvorming in de EU

Rollenspel EU besluitvorming in de EU