Vertegenwoordiging in Nederland

WiFi4EU: gemeenten kunnen EU-subsidie aanvragen voor gratis Wi-Fi hotspots

Gemeenten kunnen vanaf 7 november 2018 om 13.00 uur (CET) subsidie aanvragen om een wifi-hotspot op te zetten in een publieke ruimte. Dit kan dankzij de ‘WiFi4EU’-regeling van de Europese Commissie.

06/11/2018

De subsidie-oproep staat open voor gemeenten of groepen van gemeenten in de hele EU en loopt tot 9 november 2018, 17.00 uur (CET). Er wordt tot en met 2020 €120 miljoen uitgetrokken voor maximaal 8000 gemeenten in de hele EU.

Voucher voor €15 000
De aanvraagprocedure is eenvoudig online in te vullen voor gemeenten uit heel Europa. Na registratie op het specifieke WiFi4EU portal kunnen gemeenten online met één muisklik de voucher voor €15 000 voor de ‘WiFi4EU’-regeling aanvragen. Tot nu toe heeft 1 op de vijf gemeenten in Europa zich geregistreerd.

Gemeenten die zich nog niet hebben ingeschreven en een aanvraag voor een voucher willen doen, kunnen zich tot en met de aanvang van de oproep op 7 november op het portal registreren. Een gemeente kan met de voucher een wifi-hotspot opzetten in een publieke ruimte, zoals het gemeentehuis, openbare bibliotheken, musea, openbare parken of pleinen.

De Commissie selecteert de projecten volgens het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt". In de komende subsidie-oproep ontvangen de eerste 2800 gemeenten een WiFi4EU-voucher, met gegarandeerd minstens 15 vouchers per EU-land.

Nog drie subsidie-oproepen
In de volgende twee jaar worden nog drie WiFi4EU-oproepen gedaan, ongeveer een per 6 maanden. Netwerken die via WiFi4EU zijn gefinancierd, zijn gratis, vrij van advertenties en er worden geen persoonsgegevens opgeslagen. Wie subsidie wil, moet komen met een plan om gratis wifi te brengen naar plaatsen waar dat nog niet (door de overheid of een bedrijf) wordt aangeboden.