Vertegenwoordiging in Nederland

Wetenschappers tonen allereerste foto van het zwarte gat

Deze allereerste waarneming van een zwart gat is het resultaat van de internationale samenwerking tussen wetenschappers binnen het grootschalige project Event Horizon Telescope, waarin door de EU gefinancierde onderzoekers een belangrijke rol hebben gespeeld.

10/04/2019

/netherlands/file/zwartegatwebnljpg-1_nlzwarte_gat_web_nl.jpg

Zwarte gat
copyright EC
Dankzij deze grote wetenschappelijke prestatie verschuift het paradigma van ons begrip over zwarte gaten, kunnen voorspellingen uit de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein worden bevestigd en ontstaan nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek. Het allereerste beeldmateriaal van een zwart gat is vandaag wereldwijd gepresenteerd via zes gelijktijdige persconferenties.

De EU heeft via de Europese Onderzoeksraad essentiële financiële steun verleend aan de Event Horizon Telescope. De bijdrage van de EU bestond met name uit financiële ondersteuning van drie van de belangrijkste betrokken wetenschappers en hun teams en uit ondersteuning van de ontwikkeling en modernisering van de grootschalige telescoopinfrastructuur die essentieel was voor het welslagen van het project.

Achtergrond
Zwarte gaten zijn kosmische objecten met een extreem grote materiedichtheid die een ongelooflijke massa hebben en tegelijkertijd zeer compact zijn. De aanwezigheid van een zwart gat heeft verstrekkende gevolgen voor de omgeving, in die zin dat extreme vervorming van de ruimtetijd optreedt en alle materie die erin valt zeer sterk wordt verhit. Op het beeldmateriaal dat nu is vastgelegd, is het zwarte gat in het centrum van Messier 87, een massief sterrenstelsel in het sterrenbeeld Maagd, te zien.

55 miljoen lichtjaar van de aarde
Dit zwarte gat bevindt zich op 55 miljoen lichtjaar van de aarde en heeft een massa die 6,5 miljard keer groter is dan de massa van onze zon. Om directe waarneming van de directe omgeving van het zwarte gat mogelijk te maken, is i.v.m de Event Horizon Telescope door modernisering en onderlinge verbindingen een netwerk van acht telescopen gecreëerd dat de hele aarde omspant. De telescopen bevinden zich in hooggelegen onherbergzaam gebied, waaronder de Spaanse Sierra Nevada, vulkanen in Hawaï en Mexico, bergen in Arizona, de Chileense Atacamawoestijn en Antarctica. Bij dit belangrijke internationale initiatief zijn meer dan 200 onderzoekers uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Oost-Azië betrokken.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.