Vertegenwoordiging in Nederland

Wat verandert er in Europa in 2020?

In januari 2020 worden een aantal nieuwe regels van kracht die consumenten meer rechten geven, de elektriciteitsrekening verlagen of bijdragen aan schoner transport.

07/01/2020

Consumenten beter beschermd en lagere elektriciteitsrekeningen

Je boekt voor een familievakantie een hotel met spa in Spanje. Bij aankomst blijkt echter dat de spa-faciliteiten zijn gesloten voor renovatie. De ‘New Deal voor consumenten,’ die in januari 2020 van kracht werd, moet consumenten tegen dit soort situaties beschermen. Online verkopers moeten bijvoorbeeld aangeven welke criteria zijn gebruikt bij het rangschikken van zoekresultaten op een webshop. En de positieve reviews over het hotel dat je wilt boeken moeten daadwerkelijk door gasten zijn geschreven. Binnen 2 jaar moeten de nieuwe consumentenregels in alle EU-landen gelden.

Lees meer over de New Deal voor consumenten in het factsheet.

Lagere en duidelijker elektriciteitsrekeningen

Daarnaast wordt elektriciteit goedkoper voor consumenten. Nieuwe regels in het kader van het Clean Energy Package moeten bijdragen aan een Europese energiemarkt, duurzame energie toegankelijker maken, en beter inspelen op de wisselende vraag naar elektriciteit.

Deze video legt uit hoe het Clean Energy Package de consumentenrechten verbetert.

Schonere lucht en veiliger wagens

Ook op het gebied van transport gelden in 2020 nieuwe regels. Zo wordt de lucht in de Europese Unie schoner dankzij nieuwe zwavellimieten. Brandstof in de scheepvaart mag sinds 1 januari namelijk nog maar 0,5% zwavel bevatten, in plaats van 3,5%. De uitstoot van zwavel kan tot zure regen, ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en een kortere levensverwachting leiden. Met name in kustplaatsen kan de uitstoot van de scheepvaart gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit.

Daarnaast zal ook het wegverkeer vanaf 2020 minder vervuilend worden. Fabrikanten moeten geleidelijk aan strenge milieustandaarden gaan voldoen. Tegen 2025 moeten auto’s en bestelbusjes gemiddeld 15% minder uitstoten dan in 2021. Deze maatregel draagt bij aan een klimaatneutrale transportsector en zorgt voor lagere brandstofkosten voor consumenten.

Verder moeten voertuigen volgens wetgeving die afgelopen weekend inging per 2022 aan strengere veiligheidseisen gaan voldoen. Door middel van slimme technologieën, die bijvoorbeeld dode hoeken scannen, zullen er minder verkeersslachtoffers vallen, zodat het aantal verkeersdoden in 2050 bijna 0 is.