Vertegenwoordiging in Nederland

Sterk digitaal Europa: business impact maken in 14 online zomerscholen

Van 2 augustus tot 29 augustus werken ruim 400 internationale deelnemers aan ruim 50 echte business cases over nieuwe technologieën in 14 zomerscholen van het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT).

12/08/2020

Het instituut is een uniek EU-initiatief dat in heel Europa innovatie stimuleert door bedrijven, onderwijs en onderzoek te integreren om oplossingen te vinden voor urgente wereldwijde uitdagingen.

Deze zomerscholen van EIT zijn dit jaar voor het eerst online i.v.m. het coronavirus. Een ervan wordt gehouden in collaboratie met de technische Universiteit in Eindhoven.  Dit is het achtste jaar dat de Europese innovatie-organisatie EIT Digital zomerscholen organiseert. In 2012 begon EIT Digital met twee zomerscholen, nu zijn het er veertien.

Online learning
Roberto Prieto, de onderwijsbaas van EIT Digital heeft er alle vertrouwen in dat de online zomerscholen een succes worden. Immers, zo legt hij uit, EIT Digital heeft een lange ervaring in online learning. “In onze visie op de toekomst van het hoger onderwijs, heeft online educatie een grote rol.”

Sterk digitaal Europa
De EIT Digital Summer School is een van de manieren die EIT Digital gebruikt om een sterk digital Europa te bouwen, vertelt Prieto.  "Onze zomerscholen, die gaan over de relevante thema’s Digital Cities,  Digital Finance, Digital Industry, Digital Tech, en Digital Wellbeing, leren de deelnemers hoe ze technologie kunnen omzetten voor het lanceren van nieuwe producten, diensten of startups. Dat heeft Europa nodig.”

Deelnemers
Technologie kunnen omzetten naar nieuwe business is ook een van de reden dat de  EIT Digital summer schools, naast de EIT Digital Master School studenten voor wie de zomerschool een verplicht onderdeel is van hun master programma, interessant voor managers uit bedrijven en studenten van andere programma’s.  Het volgen van een van de veertien EIT Digital summer schools wordt gewaardeerd met vier Europese studiepunten (ECTS).

Business cases pitchen
Deelnemers werken in totaal in vijftig business cases die EIT Digital partners presenteren. In Eindhoven, thema Digital Wellbeing, werken 37 studenten aan drie cases: een case van Greenhabit, IDRO en een case van de EIT Digital Innovation Activity over obesitas bij kinderen.

De studenten worden opgedeeld in teams die samen de cases maken en pitchen voor een jury. Ondertussen krijgen zij allerlei lessen over de status van Digital Wellbeing, technologie en pitching. Op de laatste dag van de zomerschool worden de cases gepresenteerd voor de business case eigenaren en een jury. In Eindhoven is de pitchdag op 14 Augustus.

Achtergrond
Het EIT maakt integraal deel uit van het Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020.  Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) is in 2008 door de Europese Unie opgericht om het innovatievermogen van Europa te versterken.

Meer weten? Bekijk:
- de website van EIT
- de Europese aanpak voor een Digitaal Europa van de Europese Commissie.