Vertegenwoordiging in Nederland

Staatssteun: de Commissie opent een diepgaand onderzoek naar de fiscale behandeling van Nike in Nederland

De Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend om na te gaan of de fiscale rulings die Nederland aan Nike heeft verleend de onderneming een oneerlijk voordeel hebben bezorgd ten opzichte van haar concurrenten. Dit zou in strijd zijn met de Europese staatsteunregels.

10/01/2019

De constructie uitgelegd:

/netherlands/file/staatsteunresizedjpg_nlstaatsteun_resized.jpg

Fiscale ruling Nike uitgelegd
copyright ec

Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid: “Lidstaten mogen niet toestaan dat ondernemingen complexe structuren opzetten om hun belastbare winsten op onrechtmatige wijze te verlagen waardoor zij een oneerlijk voordeel verkrijgen ten opzichte van hun concurrenten. De Commissie zal de fiscale behandeling van Nike in Nederland nauwgezet onderzoeken en zal nagaan of deze in overeenstemming is met de staatssteunregels van de EU. Tegelijkertijd verwelkom ik de maatregelen die Nederland neemt ter hervorming van zijn vennootschapsbelasting regels om er zo voor te zorgen dat ondernemingen binnen de EU onder gelijke concurrentievoorwaarden kunnen opereren.”

Het formele onderzoek van de Commissie gaat over de Nederlandse fiscale behandeling van twee in Nederland gevestigde ondernemingen van de Nike-groep: Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV. Deze twee ondernemingen zijn belast met de promotie en de ontwikkeling van de verkoop van Nike- en Converse-producten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA-regio) en registeren alle verkoopinkomsten uit deze regio.

Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV hebben licenties verkregen om de intellectuele-eigendomsrechten voor Nike- en Converse-producten in de EMEA-regio te gebruiken in ruil voor een fiscaal aftrekbare royaltybetaling. De twee ondernemingen verkregen de licenties van twee andere Nederlandse entiteiten binnen de Nike-groep. Deze entiteiten zijn voor Nederlandse fiscale doeleinden transparant (d.w.z. niet belastbaar in Nederland).De vennootschapsstructuur van de Nike-groep zelf valt buiten het toepassingsgebied van de Europese staatssteunregels.

Twee fiscale rulings
Van 2006 tot 2015 hebben de Nederlandse belastingautoriteiten vijf fiscale rulings afgegeven, waarvan er twee nog steeds geldig zijn. In deze rulings is een methode overeengekomen om de royalty te kunnen berekenen die Nike European Operations Netherlands en Converse Netherlands moeten betalen voor het gebruik van het intellectuele eigendom.

Alleen belast over een een beperkte operationele marge obv verkoop.
Door deze rulings worden Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV in Nederland alleen belast over een beperkte operationele marge op basis van de verkoop. In dit stadium is de Commissie bezorgd dat de op basis van de rulings berekende royaltybetalingen mogelijk niet overeenstemmen met de economische realiteit. Dat wil zeggen dat de betalingen tussen de Nike ondernemingen niet lijken te stroken met de betalingen die onder vergelijkbare omstandigheden tussen onafhankelijke ondernemingen zouden zijn overeengekomen (het zogenaamde "zakelijkheidsbeginsel").

Meer weten? Lees het volledige persbericht.