Vertegenwoordiging in Nederland

Samen sterk tegen fraudebestrijding: Nederland doet mee met het Europees OM

Nederland zal als 21ste land meedoen met het  Europees Openbaar Ministerie (EOM).  Dit orgaan zal zich bezighouden met de bestrijding van misdrijven tegen de EU-begroting. Denk aan  fraude, corruptie, witwaspraktijken en ernstige grensoverschrijdende btw-fraude van meer dan 10 miljoen euro.

01/08/2018

Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt.

"Misdaad kent geen grenzen, dus moeten we samen de strijd aangaan. Vandaag verwelkom ik Nederland als nieuw lid van het Europees Openbaar Ministerie. Hoe meer EU-landen tot het EOM toetreden, hoe breder het kan optreden en hoe meer geld kan worden teruggevorderd. Daarom verzoek ik dringend alle overige lidstaten om toe te treden tot dit onmisbare netwerk in de strijd tegen fraude en corruptie, zodat we kunnen waarborgen dat elke cent van de EU-begroting ten gunste van onze burgers wordt uitgegeven, "aldus  EU-Commissaris Vera Jourová,  Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid.

Het EOM zal eind 2020 van start gaan. Dit zijn de andere deelnemende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Slovenië en Tsjechië.
 

/netherlands/file/eppoce15mp4-1_nleppo_ce1_5.mp4

Fraude stopt niet bij de landsgrens
Elk jaar gaat in Europa minstens 50 miljard euro aan BTW-inkomsten uit nationale begrotingen verloren door grensoverschrijdende fraude. Op dit moment kunnen alleen de nationale autoriteiten strafrechtelijk onderzoek verrichten naar fraude ten koste van de EU-begroting en deze vervolgen. Hun bevoegdheden houden echter op bij de landgrens. Daarom heeft de Commissie in 2013 voorgesteld om een Europees openbaar ministerie op te richten.

Sneller opsporen en verhelpen
Het EPPO zal ervoor zorgen dat misdaden met gevolgen voor de EU-begroting - met inbegrip van fraude, corruptie, witwassen van geld en grensoverschrijdende btw-fraude - effectiever en sneller in de hele EU kunnen worden onderzocht. Het zal de huidige tekortkomingen verhelpen en fraude met EU-middelen van meer dan € 10.000 aanpakken, evenals complexe grensoverschrijdende gevallen van btw-fraude, met schade van meer dan € 10 miljoen.

Meer weten? Lees het volledige persbericht en bekijk de veelgestelde vragen.