Vertegenwoordiging in Nederland

Philips, Asus, Pioneer, Denon & Marantz krijgen miljoenenboete voor prijsafspraken over consumentenelektronica

Philips, Asus, Pioneer, Denon & Marantz hebben gezamenlijk 111 miljoen euro aan boetes gekregen voor concurrentievervalsing. Dit heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt.

24/07/2018

De 4 bedrijven legden vaste of minimale wederverkoopprijzen op aan hun onlinewinkel. Wat in strijd is met de EU-regels voor concurrentie.

"De online handelsmarkt groeit snel en is nu elk jaar meer dan 500 miljard euro waard in Europa. Meer dan de helft van de Europeanen winkelt nu online. Door de acties van deze vier bedrijven werden miljoenen Europese consumenten geconfronteerd met hogere prijzen voor keukentoestellen, haardrogers, notebooks, koptelefoons en vele andere producten. Dat is illegaal volgens de EU-antitrustregels. Onze beslissingen van vandaag laten zien dat EU-concurrentieregels dienen om consumenten te beschermen waar bedrijven staan op de weg van meer prijsconcurrentie en betere keuze ", aldus Commissaris Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid.

Nederlandse consument
Nederlandse consumenten hebben vooral prijsnadeel ondervonden bij de online verkoop van hoofdtelefoons en luidsprekers van Denon & Marantz en bij de verkoop van Pioneer-producten via buitenlandse webshops. Philips benadeelde dan weer vooral de Franse consumenten met zijn minimale prijzen voor de online verkoop.

Ingrijpen bij lage prijzen
De vier fabrikanten hebben vooral geïntervenieerd met onlinewinkels, die hun producten tegen lage prijzen aanboden voor veelgebruikte consumentenelektronica, zoals keukenapparatuur, notebooks en hifi-producten. Als die retailers de door fabrikanten gevraagde prijzen niet volgden, werden ze geconfronteerd met bedreigingen of sancties zoals het blokkeren van leveringen.

Boetes
De boetes voor in totaal meer dan 111 miljoen euro werden in alle vier zaken verlaagd vanwege de samenwerking van de ondernemingen met de Commissie.

/netherlands/file/prijstabelnljpg_nlprijstabel_nl.jpg

Europese boetes
Copyright EU

De inbreuken werden vastgesteld bij onaangekondigde inspecties van de Commissie in 2015.

Meer hierover? Lees het volledige persbericht.

Meer weten over concurrentie en eerlijke prijzen in Europa? Surf naar de speciale website.