Vertegenwoordiging in Nederland

Opinie

Onze persagenda ontvangen?

Op deze pagina kun je diverse ingezonden artikelen lezen van Eurocomissarissen aan de Nederlandse media.

De rol van EU in Nederland

Een interview in Diplomat Magazine met Didier Herbert, het hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.
“Wij hopen dat veel Nederlanders aan deze conferentie over de toekomst van europa zullen deelnemen"
4 april 2021

We moeten met Rusland praten, niet over Rusland

Josep Borrell, de Hoge EU-Vertegenwoordiger Buitenland, reist vandaag naar Moskou. In deze opinie, die geschreven is voorafgaand aan zijn bezoek, legt hij uit waarom het belangrijk is om juist nu met Rusland te gaan praten, ook al maakt de EU zich zorgen over de ontwikkelingen in het land. Lees verder.

5 februari 2021

Naar een veilig thuis, een veilige Europese samenleving voor vrouwen 

Door Helena Dalli  EU-commissaris voor gelijkheid 

Vandaag staan we, zoals elk jaar, over de hele wereld stil bij het geweld tegen vrouwen. Het komt voor in alle landen, culturen, gemeenschappen en lagen van de maatschappij. 

Europa moet een vaardigheden-revolutie ontketenen nu!

Door Margaritis Schinas, EU-commissaris voor de Bevordering van onze Europese levenswijze.

Vaardigheden ontwikkel je je hele leven lang. De vaardigheden, competenties en kwalificaties die we nodig hebben, veranderen voortdurend en moeten steeds worden aangepast aan de veranderende arbeidsmarkt. Lees verder.

Beter voorbereid op de volgende crisis dankzij EU4HEALTH

Door Stella Kyriakides, Europees Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

COVID 19 heeft ons, als geen andere volksgezondheidscrisis in het recente verleden, voor een wereldwijde uitdaging gesteld. Lees verder.

Vergeet de kinderen niet in tijden van corona

door Dubravka Šuica, vicevoorzitter belast met democratie en demografie, en Didier Reynders, Commissaris voor justitie

Wanneer we zeggen dat kinderen de toekomst zijn, moeten we niet vergeten dat ze individuen zijn met hun eigen rechten hier en nu. Het is onze plicht om hen te beschermen tijdens de coronacrisis, in het herstelplan en eixitstrategie. Lees verder.

Afghanistan: een oorlog die niet vergeten mag worden, een volk dat gesteund moet worden

door Josep Borrell, Hoge Vertegenwoordiger van de Unie en voor buitenlandse zaken en veiligheid

Nu de corona crisis in de hele wereld verwoestende gevolgen heeft, dreigt Afghanistan uit het internationale nieuws te verdwijnen. Lees verder

De coronapandemie is de ernstigste gezondheidscrisis van onze tijd

door Jutta Urpilainen,EU-Commissaris voor Internationale Partnerschappen en Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus Directeur-generaal WHO

Het nieuwe coronavirus, dat zich voor het eerst manifesteerde met een aantal gevallen van longontsteking door onbekende oorzaak in het Chinese Wuhan, heeft zich in een zorgwekkend tempo verspreid en doet de gezondheidsstelsels, economieën en samenlevingen ov de hele wereld op hun grondvesten daveren. Lees verder

Alleen samen komen we eruit

door Elisa Ferreira, EU-commissaris voor Cohesie en Hervormingen

Europa heeft eerder crisissen doorgemaakt. Vandaag moeten we echter de zwaarste klap in jaren incasseren in ons leven, onze samenleving en onze economie. Nooit eerder in het meer dan 60-jarige bestaan van de Unie was er sprake van een dergelijke plotselinge en verstrekkende omwenteling in ons sociaal en economisch weefsel. Lees verder

Coronavirus en huiselijk geweld: een onevenredig risico voor vrouwen

door Helena Dalli, Eurocommissaris voor Gelijkheid

De coronaviruspandemie heeft ongelijkheden in onze samenleving onder de aandacht gebracht die al eerder bestonden, maar door deze crisis nog verergerd zijn. Zo leiden de strenge inperkingsmaatregelen ertoe dat vrouwen en kinderen meer worden blootgesteld aan huiselijk geweld en misbruik. Lees verder.

Afrika en de Europese Unie: een partnerschap voor de toekomst

door Josep Borrell, Hoge Vertegenwoordiger van de Unie en voor buitenlandse zaken en veiligheid en Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Jutta Urpilainen, Europees Commissaris voor internationale partnerschappen

De EU kijkt steeds meer naar Afrika - maar met een frisse blik. We hebben de ambitie om ons partnerschap naar een hoger plan te tillen. We willen betrokken zijn bij Afrikaanse jongeren die vastbesloten zijn om hun eigen toekomst te bouwen, liefst samen met anderen.

De nieuwe Europese generatie: snel vooruit, met verre blik

door Ursula von der Leyen, Voorzitter van de Europese Commissie

Kort voordat ik 100 dagen geleden aantrad, werd ik getroffen door de doortastendheid van de nieuwe Europese generatie. Dit zag en hoorde ik vrijdag opnieuw toen duizenden jongeren in Brussel de straat opgingen om te demonstreren voor onze planeet. Deze generatie wil snel vooruit - en ze heeft gelijk. Omdat we voor twee grote transities staan, een ecologische en een digitale, die ons allen zullen raken, maar ook kansen bieden.

Kanker bestrijden - een gezamenlijke Europese prioriteit

door Stella Kyriakides, Europees Commissaris voor gezondheid

Elke dag krijgen mensen in Europa te horen dat ze kanker hebben. Er bestaat in mijn ogen slechts één manier om de ziekte echt doeltreffend aan te pakken, namelijk door van kankerbestrijding een gemeenschappelijke, Europese prioriteit te maken. Via het toekomstige Europese kankerbestrijdingsplan wil ik de krachten bundelen - van alle actoren, van beleidsmakers tot zorgverleners, van patiëntenvertegenwoordigers tot de industrie, en vooral in samenspraak met onze burgers.

Auschwitz - Meer dan herdenken

door Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de bevordering van onze Europese  levenswijze

In Polen is vandaag de herdenking van de bevrijding van Auschwitz 75 jaar geleden. Een gepast moment om stil te staan bij de zes miljoen Joden en vele anderen die door nazi's werden vermoord vanwege hun etniciteit, identiteit of geloofsovertuiging. Een moment om na te denken over de gevolgen ervan voor onze samenlevingen tot op de dag van vandaag.

Bouwen aan een sterk sociaal Europa voor rechtvaardige transities

door Nicolas Schmit, Europees commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten

Europa staat voor grote veranderingen. De klimaatverandering, milieuvervuiling, en nieuwe technologie dwingen ons om de arbeidsmarkt en ons sociaal bestel aan te passen. Iedereen in de EU die werkt, moet de kansen die hiermee gepaard gaan kunnen oppakken en de uitdagingen op dit gebied kunnen aangaan. Daarom vraagt de Europese Commissie de lidstaten en sociale partners hoe zij ons sociaal model willen aanpassen. We beginnen met een discussie over een Europees kader voor minimumlonen.