Vertegenwoordiging in Nederland

Nederland werkt samen met 11 EU-landen aan betere verkeersveiligheid

Nederland zal samen met 11 EU-landen deelnemen aan een nieuw Europees uitwisselingsprogramma voor betere verkeersveiligheid. Dit zijn de andere deelnemende landen: Frankrijk, Griekenland, Ierland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden.

09/10/2019

De landen zullen samenwerken aan de aanpak van uitdagingen zoals:
-    een te hoge snelheid
-    grotere veiligheid van voetgangers en fietsers
-    betere handhaving
-    de bouw van een veilige infrastructuur
-    gegevensverzameling

Te hoog
De Europese wegen behoren tot de veiligste ter wereld, en de verkeersveiligheid is de afgelopen decennia sterk verbeterd, maar het aantal doden en zwaargewonden op onze wegen is nog altijd veel te hoog. In 2018 vielen er ruim 25 000 doden op de weg. Dit is een vermindering met 21 % ten opzichte van 2010, maar slechts 1 % lager dan in 2017.

50% minder doden en zwaargewonden
De Europese Commissie en de EU-landen hebben zich verbonden tot een nieuw streefcijfer van 50 % minder doden en zwaargewonden in het verkeer tussen 2020 en 2030.   

Er zijn grote verschillen in verkeersveiligheidsprestaties in de verschillende EU-landen. Het driejarige EU-uitwisselingsprogramma dat vandaag is gelanceerd wil deze verschillen aanpakken door steun aan een aantal landen met een groot potentieel voor betere verkeersveiligheid. Op deze wijze draat het programma eraan bij om het aantal doden en zwaargewonden op de Europese wegen omlaag te brengen.
Het project wordt beheerd door de Europese Raad voor Transportveiligheid (ETSC), een belangrijke ngo op het gebied van verkeersveiligheid, die met verkeersveiligheidsdeskundigen uit heel Europa samenwerkt.