Vertegenwoordiging in Nederland

Migratie in Europa: een aantal mythen doorgeprikt

Migratie is niets nieuws en ook niet ongewoon. En als migratie goed wordt geregeld, is er geen enkele reden tot zorg. Maar door alle desinformatie, onwaarheden en nepnieuws valt het niet altijd mee om goed zicht te krijgen op waar het bij migratie in Europa om gaat.

08/03/2019

Het debat is sterk gepolariseerd en feiten raken vaak ondergesneeuwd. De Commissie heeft daarom een aantal van de hardnekkigste mythen over migratie naar Europa op een rijtje gezet zoals:

Mythe: de EU beschermt haar grenzen niet

Feit: De bescherming van de nationale grenzen wordt door de EU ondersteund niet ondermijnd

- De  nieuwe  Europese  grens- en kustwacht  zet  zo’n  900  grenswachters  in,  als aanvulling  op de  ruim  100 000  grens-  en  kustwachters  van  de  EU-landen. Verder  heeft  de  Commissie voorgesteld om een  permanent  korps  van 10  000 grenswachters op te richten, waarop de EU-landen een beroep kunnen doen voor het bewaken van de grenzen.

- Op grond van nieuwe regels, die de afgelopen twee jaar zijn voorgesteld door de Commissie en vastgesteld door de EU-landen, wordt nu iedereen die de buitengrens passeert, aan de hand van al onze veiligheidsdatabanken gecontroleerd.

- De  EU  werkt  hard  om  de  criminele  netwerken op te rollen die zich  bezighouden  met  migrantensmokkel en mensenhandel. Bij operatie Sophia zijn  meer dan  151 vermoedelijke  mensenhandelaars en -smokkelaars aangehouden en 551 schepen geneutraliseerd.

Meer mythes lezen? Bekijk het overzicht in deze factsheet.