Vertegenwoordiging in Nederland

Maud Rinkes is de Nederlandse winnares van de EU-vertaalwedstrijd voor scholen

De Europese Commissie heeft vandaag de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse EU-vertaalwedstrijd 'Juvenes Translatores'. Voor Nederland heeft Maud Rinkes van het Stedelijk Gymnasium uit Haarlem gewonnen met een vertaling van het Nederlands naar het Engels.

02/02/2018

In totaal worden 28 middelbare scholieren — een uit elke lidstaat van de Europese Unie — uitgenodigd om op 10 april in Brussel hun prijs in ontvangst te nemen uit handen van Günther Oettinger, eurocommissaris voor Taal, Begroting en Personeelszaken.

"Mijn gelukwensen aan de winnaars! Jullie verdienen een pluim, want jullie hebben deze uitdaging aangenomen en jullie veelbelovende talent laten zien. Talen leren is van zeer groot belang voor jullie latere loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Het verheugt mij zoveel getalenteerde jonge mensen te zien. Meertaligheid is een wezenlijk onderdeel van Europa!" zei commissaris Oettinger.

Dit jaar hebben meer dan 3300 leerlingen uit de hele Europese Unie een tekst vertaald over de 60e verjaardag van de Europese Unie. Zij konden kiezen voor alle mogelijke combinaties van de 24 officiële talen van de EU, 552 in totaal. Dit jaar zijn er 144 gebruikt, onder meer Pools-Fins en Tsjechisch-Grieks. Alle winnaars hebben ervoor gekozen om naar hun sterkste taal of hun moedertaal te vertalen, net als de vertalers in dienst van de Europese Instellingen.

Docenten en leerlingen niet te weerhouden
De wedstrijd blijft grote interesse opwekken en de deelnemers zijn zeer toegewijd. Zelfs overstroomde wegen in noordwest Engeland en een door een aardbeving verwoeste school in Griekenland konden docenten en leerlingen niet weerhouden om de wedstrijd door te laten gaan.

Achtergrond
De Europese Commissie organiseert de wedstrijd Juvenes Translatores (Latijn voor 'jonge vertalers') elk jaar sinds 2007. Zo wordt het leren van talen in scholen bevorderd en ervaren jongeren hoe het is om te vertalen. De wedstrijd staat open voor 17-jarige leerlingen uit het middelbaar onderwijs en vindt op hetzelfde moment plaats in alle geselecteerde scholen, tot in de verste uithoeken van de EU. De wedstrijd heeft al verscheidene deelnemers geïnspireerd om na hun middelbare school talen te gaan studeren en vertaler te worden.

Vertaling is al vanaf het begin een wezenlijk onderdeel van de EU en de Europese wetgeving.

 

Binnenkort een interview met de Nederlandse winnares op deze website. Houd het in de gaten.