Vertegenwoordiging in Nederland

Online streamingsdiensten als Netflix en Spotify vanaf 2018 ook toegangelijk op vakantie

Vanaf 2018 kun je overal binnen de EU gebruik maken van jouw online-abonnementen op films, sportevenenementen, e-boeken, videogames of muziekdiensten.

07/02/2017

Daarover zijn het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie eens geworden. Het gaat om het eerste akkoord in verband met de modernisering van de EU-regels over auteursrechten, die de Commissie heeft voorgesteld voor realisatie van één digitale Europese markt.

/netherlands/file/dataportabilityepbxljpg-0_nldata_portability_epbxl.jpg

Zo kun je voortaan culturele en ontspannende programma's bekijken of beluisteren waar je maar wilt. In 2016 gebruikte 64% van de Europeanen internet om games, beelden, films of muziek te downloaden. Zij doen dat steeds vaker via mobiele apparaten.

Uit een enquête van 2015 bleek dat een op drie Europeanen dergelijke diensten in het buitenland wilde gebruiken. Voor jongeren is dat nog belangrijker. De helft van de bevolking tussen 15 en 39 jaar oud vindt dat overdraagbaarheid van en toegang tot de dienst waarop zij zich abonneren, belangrijk is op reis in Europa.

De EU wil ervoor zorgen dat je overal in de EU toegang hebt tot uw digitale inhoud, net als thuis.

De aanbieders van online-inhoud, zoals Netflix, MyTF1 of Spotify zullen nagaan in welk land de abonnee woont door gebruik te maken van betalingsgegevens, een internetcontract of het IP-adres. Alle aanbieders van betaalde online-inhoud moeten deze regels volgen. Ook gratis beschikbare onlinediensten (zoals die van openbare tv- of radiozenders) kunnen beslissen om hun inhoud beschikbaar maken voor hun abonnenten in het buitenland.

Volgende stappen

De goedgekeurde tekst moet nu nog formeel worden bekrachtigd door de EU-landen en het Europees Parlement. Dan worden de regels tegen begin 2018 van toepassing in alle EU-landen, want aanbieders en rechthebbenden krijgen 9 maanden tijd om zich aan te passen.

Meer informatie:

Persbericht