Vertegenwoordiging in Nederland

Het Verdrag van Maastricht wint Europees Erfgoed Label

Het historische verdrag van Maastricht is een van negen locaties, die vandaag het Europees Erfgoed Label heeft gekregen van de Europese Commissie.

 

01/03/2018

De Europese Commissie kent het erfgoed label toe aan locaties die symbool staan voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie.

/netherlands/file/maastrichtnljpg-0_nlmaastricht_nl.jpg

Verdrag
©EU
Het Verdrag van Maastricht
Het Verdrag van Maastricht (1991-1992) vormt een mijlpaal in de Europese integratie. In Maastricht besloten de twaalf toenmalige EU-landen tot de economische en monetaire unie (die geleid heeft tot de invoering van de euro) over te gaan, de democratische vertegenwoordiging te versterken en de bevoegdheden tot nieuwe gebieden, zoals cultuur, uit te breiden.

Het Gouvernement – het provinciehuis van Maastricht waar de onderhandelingen over het verdrag en de ondertekening op 7 februari 1992 plaatsvonden – kan worden bezocht en er vinden wisselende exposities plaats. Meer informatie over de selectie van de locatie uit het juryrapport.
 

De andere locaties die een Europees Erfgoed Label hebben gekregen zijn: het muzikaal erfgoed van Leipzig (Duitsland); het complex van de grote synagoge van de Dohánystraat (Hongarije); het fort Cadine (Italië); de kerk van Javorca (Slovenië); het voormalige concentratiekamp van Natzweiler en de bijbehorende buitenkampen (Frankrijk en Duitsland); de gedenkplaats Sighet (Roemenië); het Bois du Cazier (België) en het dorp Schengen (Luxemburg).

Een door de Commissie opgerichte onafhankelijke jury heeft de nieuwe locaties gekozen uit 25 door de deelnemende EU-landen  voorgeselecteerde aanvragen. De prijsuitreiking vindt op 26 maart plaats in Plovdiv (Bulgarije) tijdens een door het Bulgaarse voorzitterschap van de EU en de Europese Commissie georganiseerd congres over Cultureel erfgoed: voor een duurzamer Europa. Meer informatie over de locaties met het Europees erfgoedlabel is online te vinden.