Vertegenwoordiging in Nederland

Gezamenlijke EU-NAVO verklaring over militaire samenwerking en veiligheid

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en NAVO-voorzitter Jens Stoltenberg hebben deze ochtend in Brussel een gezamenlijke verklaring ondertekend over de defensiesamenwerking tussen de EU en de NAVO, in de aanloop naar de NAVO-top in Brussel van morgen.

10/07/2018

Jean Claude Juncker zei: "Onze burgers zijn duidelijk veiliger af als we samenwerken. Daar gaat deze verklaring over."  Bekijk de video.

De verklaring bouwt verder op de EU-NAVO verklaring uit 2016, waarin 74 concrete acties werden opgesomd waar de EU en de NAVO zouden samenwerken. De nieuwe verklaring stelt de volgende prioriteiten voor gezamenlijke actie: militaire mobiliteit, contraterrorisme, bescherming tegen het risico van chemische, biologische, stralings- en kernwapens, en de rol van vrouwen in vrede en veiligheid.

Sinds 2016 is veel vooruitgang gemaakt in de EU op vlak van defensie en militaire mobiliteit, met onder meer de oprichting van een nieuwe permanente overlegstructuur over defensie en veiligheid (Permanent Structured Cooperation) en het Europees Defensiefonds voor investeringen in veiligheid.

Meerjarenbegroting
De Europese Commissie wil de investeringen in veiligheid en defensie fors opschroeven onder de volgende meerjarenbegroting voor de jaren 2021-2027, met een budget van 27,5 miljard EUR.

/netherlands/file/mffnuclearwebnews20180613v02webjpg_nlmff_nuclear_webnews_20180613_v02_web.jpg

Defensie
Copyright EU

 

Voor meer achtergrond, lees de factsheets over de EU-NAVO samenwerking en militaire mobiliteit.