Vertegenwoordiging in Nederland

Facebook, Twitter en Google+ moeten zich aan de EU-consumentenregels houden

Er zijn steeds meer klachten van consumenten, die op social media het doelwit zijn van fraude of oplichting. Ook krijgen consumenten te maken met gebruikersvoorwaarden die niet in overeenstemming zijn met de EU-regels voor consumentenbescherming.

17/03/2017

De Europese Commissie en consumenteninstanties hebben Facebook, Twitter en Google+ verzocht om deze kwesties aan te pakken. De bedrijven hebben beloofd om binnen een maand met oplossingen te komen.

Voorkomende praktijken van fraude en oplichting op social media zijn o.a.:

 • oplichting waarbij men de consument betalingen laat verrichten;
   
 • misleidende aanbiedingen waarbij consumenten zich voor een gratis proefabonnement kunnen aanmelden, maar zij onduidelijke en onvoldoende informatie ontvangen;
   
 • het in de handel brengen van namaakproducten;
   
 • nepaanbiedingen ("Win een smartphone voor 1 euro") die bijzonder populair zijn op de sociale media en waarbij inderdaad iets kan worden gewonnen, maar waaraan consumenten ongemerkt ook een langdurig abonnement van honderden euro's per jaar overhouden.


De socialmedia bedrijven moeten gaan samenwerken met consumentenautoriteiten om fraude en oplichting een halt te roepen.

Bij verduidelijking van voorwaarden of schrappen van illegale voorwaarden gaat het onder meer om de volgende zaken:

 • de sociale media mogen consumenten niet het recht ontzeggen naar de rechter te stappen in het EU-land waar zij wonen;
   
 • de sociale media mogen niet verlangen dat de consument afstand doet van dwingende rechten, zoals het recht om af te zien van een online aankoop;
   
 •  gesponsorde inhoud mag niet sluiks worden aangeboden, maar moet als zodanig herkenbaar zijn;

Meer weten? Lees voor uitgebreide info het persbericht.