Vertegenwoordiging in Nederland

Europese Green Deal voor de economie, planeet en de mensen

/netherlands/file/greendealvoordelenburgersnljpg_nlGreenDealVoordelenBurgersNL.jpg

GreenDealVoordelen
copyright EC

De Europese Green Deal is gisteren gelanceerd. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Uitvoerend vicevoorzitter Frans Timmermans presenteerden de nieuwe klimaatplannen in Brussel. Deze groene strategie is het allereerste initiatief van het nieuwe team van eurocommissarissen, dat op 1 december van start ging.

12/12/2019

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De Green Deal pakt het grensoverschrijdende klimaatprobleem aan en heeft daarbij aandacht voor economische innovatie. Het uiteindelijke doel: in 2050 moet Europa het eerste klimaatneutrale continent zijn. In deze transitie mag geen persoon of regio achterblijven.

Wat willen we doen om dit te bereiken?

  • Huizen energiezuiniger maken, bijvoorbeeld door betere isolatie.
  • Groen transport verbeteren, bijvoorbeeld met meer laadpunten voor elektrische auto’s.
  • Innovaties door Europese bedrijven steunen, zoals meer efficiënte recycling.
  • Groene energiebronnen promoten, zoals zonnepanelen.

In maart 2020 presenteren we de allereerste Europese Klimaatwet. Hiermee willen we de klimaatdoelen in bestaande wetgeving gieten, zodat deze bindend zijn. Bestaande klimaatinitiatieven worden herzien om ervoor te zorgen dat deze aansluiten bij de scherpere doelstellingen van de Green Deal.

De Green Deal gaat over veel verschillende sectoren, van transport tot energie tot ICT. Om de doelen te bereiken is 260 miljard euro aan investeringen nodig. De Commissie zal deze ondersteunen met een Europees investeringsplan. 

Ook komen we met een biodiversiteitstrategie voor 2030, een nieuwe industriële strategie, een actieplan voor een circulaire economie, een strategie voor duurzaam voedsel en voorstellen voor een Europa zonder vervuiling.

Zo kunnen we bedreigde plant- en diersoorten beter beschermen, economisch vooroplopen en het welzijn van mensen verbeteren.

Lees meer over de doelstelling en achtergrond van de Green Deal