Vertegenwoordiging in Nederland

Europese Commissie: stoppen met klok verzetten

De Europese Commissie is vandaag met een voorstel gekomen om het verzetten van de klok af te schaffen in de hele EU.

12/09/2018

Het voorstel is door EC-voorzitter Juncker gepresenteerd tijdens zijn toespraak over de Staat van de Unie.

Het plan houdt in dat klok dan niet langer een uur vooruit wordt gezet in maart en een uur achteruit gezet in oktober. Om versnippering binnen de Europese markt te vermijden, moeten de EU-landen zelf beslissen of zij permanent voor zomer- of wintertijd kiezen. Wel moeten ze de Europese Commissie tegen april 2019 op de hoogte stellen van hun beslissing. De laatste verplichting omschakeling naar de zomertijd zou plaats moeten vinden op zondag 31 maart 2019. Daarna zouden de lidstaten die permanent voor de wintertijd kiezen hun klok een laatste keer achteruit zetten op zondag 27 oktober 2019.

/netherlands/file/daylight-saving-timemuted-multilingualgif_nldaylight-saving-time_muted-multilingual.gif

klok
copyright

Weerstand
Bij de burger, het Europees Parlement en steeds meer EU-landen groeit de weerstand tegen de omschakeling tussen winter- en zomertijd. Dit voorstel is dan ook het resultaat van een inventarisatie op verzoek van het Europees Parlement inclusief de veelbesproken openbare burgerraadpleging. De Commissie ontving 4,6 miljoen reacties, een nieuw record voor een openbare raadpleging van de Europese Commissie. 84 % van de respondenten wil dat de omschakeling tussen winter- en zomertijd wordt opgeheven.

Nationaal regelen wat nationaal kan
Het voorstel is een voorbeeld van de manier waarop de Commissie-Juncker focust op de belangrijke zaken en de EU-landen laat beslissen over zaken die beter op nationaal niveau kunnen worden geregeld.
Het voorstel moet uiterlijk maart 2019 worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de landen.

Meer weten over de achtergrond? Lees het volledige persbericht.