Vertegenwoordiging in Nederland

Europese boete van € 200 miljoen voor biergigant AB InBev

AB InBev, 's werelds grootste bierbedrijf heeft misbruik gemaakt van zijn machtspositie op de Belgische biermarkt door goedkopere invoer van zijn Jupilerbier uit Nederland naar België te belemmeren.

13/05/2019

Daarom legt de Europese Commissie de biergigant een boete op van € 200 miljoen voor het overtreden van de EU-regels voor mededinging.

Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid: "De Belgische consument moest meer betalen voor zijn favoriete bier omdat AB InBev een bewuste strategie hanteerde om grensoverschrijdende verkoop tussen Nederland en België te beperken. Pogingen van dominante ondernemingen om de interne markt op te splitsen om zo hoge prijzen te handhaven, zijn verboden. Daarom hebben we AB InBev een boete van € 200 miljoen opgelegd voor het overtreden van onze antitrustregels."

AB InBev heeft van zijn machtspositie op de Belgische markt misbruik gemaakt door een bewuste strategie te hanteren om voor supermarkten en groothandelaren de mogelijkheden te beperken om Jupiler goedkoper in te kopen in Nederland en vervolgens in te voeren in België. Het grote doel van deze strategie was de prijzen in België hoger te houden door de invoer van goedkopere Jupilerbieren uit Nederland te beperken. Om dat doel te bereiken hanteerde AB InBev vier verschillende methodes:

1)   AB InBev veranderde de verpakking van een deel van zijn Jupilerbieren die aan de Nederlandse detailhandel en groothandel werden geleverd, zodat deze moeilijker in België te verkopen waren — vooral door de Franse versie van de verplichte informatie van het etiket te halen. Ook veranderde het bedrijf het design en de grootte van de blikken bier.

2)   AB InBev beperkte het volume Jupilerbier dat aan een groothandelaar in Nederland werd geleverd. Zo wilde het de invoer van deze producten in België beperken.

3)   Een aantal producten van AB InBev zijn erg belangrijk voor de detailhandel in België, omdat klanten verwachten die op de winkelschappen te vinden. AB InBev weigerde deze producten aan een detailhandelaar te verkopen tenzij deze ermee instemde om zijn invoer van goedkoper Jupilerbier vanuit Nederland naar België te beperken.

4)   AB InBev wilde een detailhandelaar in Nederland alleen klantenpromoties geven indien die detailhandelaar zijn klanten in België niet dezelfde promoties gaf.

/netherlands/file/fotoinbevnljpg_nlfoto_inbev_nl.jpg

Schema
copyright EC

Meer weten? Lees voor uitgebreide informatie het volledige persbericht.