Vertegenwoordiging in Nederland

Europees Semester: een economie die werkt voor de mensen

De Europese Commissie lanceerde eind vorig jaar een nieuwe cyclus van het Europees Semester. Dit programma coördineert het economisch beleid van de verschillende EU-landen. De Commissie-Von der Leyen wil hierbij extra aandacht voor duurzaamheid, productiviteit, eerlijkheid en stabiliteit. Voor het eerst wil de Commissie de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties meenemen bij de evaluatie.

07/01/2020

Een ingrijpende transformatie van ons economisch model staat eraan te komen. Klimaatverandering, digitalisering en demografische verandering dwingen ons om ons economisch beleid bij te sturen. Zo kan Europa een concurrerende speler blijven op het wereldtoneel, en dat op een duurzame en eerlijke manier,” zegt Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor de mensen.

De Europese Commissie waarschuwt voor de relatief hoge schulden onder Nederlanders. Dit komt met name door het grote aantal huizenbezitters met een hypotheek en de gestegen huizenprijzen. Nederland scoort juist goed als het gaat om werkgelegenheid. In 2018 waren er minder werklozen ten opzichte van voorgaande jaren. Daarnaast hebben Nederlanders goede digitale vaardigheden. Wel werken vrouwen relatief veel in deeltijd en verdienen zij in vergelijking tot mannen vaker het minimumloon.

Voor Nederland moet in 2020 een “diepgaande evaluatie” komen. Op basis hiervan kan Nederland zich beter voorbereiden op economische schokken in de toekomst. Ook voor de economieën van Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden komt een onderzoek.

Lees meer over de nieuwe cyclus van het Europees Semester in het persbericht.