Vertegenwoordiging in Nederland

EU en China ondertekenen baanbrekende overeenkomst ter bescherming van traditionale producten met een Europees keurmerk

Wist je dat Europese producten als Cava, Champagne, Feta, Irish whiskey en jenever Europees beschermd zijn? Er prijkt een Europees keurmerk op zodat je als consument bij aankoop zeker weet dat het geen namaak is en je waar voor je geld krijgt.

14/09/2020

Vandaag hebben de EU en China een bilaterale overeenkomst ondertekend om honderd Europese geografische aanduidingen (GA's) in China en honderd Chinese GA's in de Europese Unie te beschermen tegen misbruik en namaak.

Deze overeenkomst, die voor het eerst in november 2019 werd gesloten, moet wederzijdse handelsvoordelen opleveren en consumenten aan beide zijden laten kennismaken met producten van gegarandeerde kwaliteit. Ze maakt duidelijk dat de EU en China vastbesloten zijn om de verbintenis die zij tijdens vorige EU-China-topbijeenkomsten zijn aangegaan, na te komen en zich aan de internationale regels te houden als basis voor handelsbetrekkingen.

China is de tweede bestemming voor de uitvoer van agrovoedingsproducten uit de EU, met een waarde van 12,8 miljard euro (in de periode van 12 maanden tussen september 2018 en augustus 2019).

Met meer dan 3 300 EU-namen die zijn geregistreerd als geografische aanduiding is het kwaliteitsbeleid van de EU erop gericht de namen van specifieke producten te beschermen en zo de unieke kenmerken ervan, die samenhangen met hun geografische oorsprong en met traditionele kennis, te promoten. 

Meer weten? Bekijk het volledige persbericht voor uitgebreide informatie.