Vertegenwoordiging in Nederland

EU coördineert grensmaatregelen en helpt door Corona gestrande reizigers

De uitbraak van het Coronavirus maakt het moeilijk om te reizen in Europa. Meerdere landen hebben reisbeperkingen ingevoerd. De Europese Commissie helpt gestrande reizigers en transporteurs en werkt aan een gecoördineerde Europese aanpak van grensmaatregelen.

18/03/2020

Reisbeperkingen aan de buitengrenzen

De landen in de Schengenzone hebben op voorstel van de Commissie inreisbeperkingen ingesteld voor niet-Europeanen. Dat moet onze inwoners beschermen en de verspreiding van het Coronavirus tegengaan. 

Niet-essentiële reizen naar de EU zijn tijdelijk niet mogelijk en dat geldt initieel voor een periode van 30 dagen. EU-inwoners en hun familieleden kunnen wel nog naar huis terugkeren, ook gezondheidswerkers en experts op het vlak van Corona mogen nog de EU binnen. Ook mensen die goederen vervoeren, worden nog binnengelaten.

Bekijk de videoboodschap van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over de grensmaatregelen

De EU helpt ook actief om Europeanen die buiten de Unie gestrand zijn, terug naar huis te brengen. Via het mechanisme voor civiele bescherming zijn al honderden mensen uit Marokko gerepatrieerd, via Oostenrijk. De EU heeft de vluchten financieel ondersteund.

Reizen tussen EU-landen moet mogelijk blijven

Duizenden Europeanen zitten helaas ook vast in andere EU-landen, doordat meerdere landen de grenzen hebben gesloten. Ook goederentransporten staan vast aan de binnengrenzen. Daardoor dreigt de aanvoer van medisch materiaal en de bevoorrading van onze winkels in gevaar te komen.

De Commissie heeft daarom voorgesteld om green lanes in te voeren voor goederentransport en roept de lidstaten op om Europeanen door te laten.

Meer informatie over de richtlijnen over grensmaatregelen in dit persbericht.

Wat zijn je rechten als reiziger?

Veel reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben reizen geannuleerd. 

In geval van annulering moet de vervoerder de passagiers terugbetalen of een andere route aanbieden. Als passagiers zelf besluiten hun reis te annuleren, hangt de terugbetaling van het ticket af van het type ticket en kunnen de maatschappijen vouchers aanbieden voor later gebruik.

Zo bieden veel Nederlandse reisorganisaties bijvoorbeeld een Coronavoucher aan ter compensatie van geannuleerde reizen.

Om passagiers, reisorganisaties en overheden te helpen bij de interpretatie van de EU-reizigersrechten, heeft de Commissie richtlijnen gepubliceerd.

Wat doet de Commissie verder nog?

De Commissie moet in de eerste plaats de lidstaten helpen de crisis te bezweren en aanbevelingen voor een gezamenlijke aanpak te doen.
Zij probeert zo te voorkomen dat lidstaten niet op elkaar afgestemde of zelfs tegenstrijdige maatregelen nemen die riskeren de bestrijding van de uitbraak te ondermijnen. Coördinatie en aanbevelingen zijn niet alleen nodig in de medische sfeer, maar ook op het gebied van vervoer, grensbewaking, interne markt en handel.

Alle informatie over de EU-respons op het Coronavirus vind je op deze website.