Vertegenwoordiging in Nederland

EU-begroting: een grotere rol van de EU bij het zorgen voor veiligheid en defensie

De Europese Commissie is met een voorstel gekomen om in de volgende begrotingsperiode 2021-2027 meer geld uit te trekken voor Europese samenwerking op gebied van defensie en veiligheid.

13/06/2018

Het Europese Defensiefonds van 13 miljard euro gaat investeringen ondersteunen in gezamenlijke en innovatieve defensietechnologie en -apparatuur, zoals versleutelde software of drones. Met dit fonds komt de EU in de top 4 van investeerders in defensieonderzoek en -technologie in Europa.

"Het Europees Defensiefonds zal voor de defensiesamenwerking in Europa alles veranderen. Op basis van de eerste initiatieven die in de afgelopen twee jaar zijn getest, schalen we het nu op tot een ambitieus Europees instrument ter ondersteuning van gezamenlijke defensieprojecten tijdens de gehele ontwikkelingscyclus", aldus Elżbieta Bieńkowska, EU-commissaris  (Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf).

Daarnaast stelt de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini voor om een nieuwe Europese vredesfaciliteit op te richten met een budget van 10,5 miljard euro. Met dit fonds kunnen internationale operaties zoals bijvoorbeeld in Somalie of in de Sahel ondersteund worden, of eigen Europese militaire operaties opgezet worden.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.
Bekijk ook uitgebreide informatie over de nieuwe Europese vredesfaciliteit in de factsheet en de veelgestelde vragen.