Vertegenwoordiging in Nederland

Eerlijke belastingheffing: 15 landen op EU-lijst van belastingparadijzen

De EU-ministers van Financiën hebben vandaag vijftien landen op de zwarte lijst van belastingparadijzen geplaatst o.b.v. de screening van de Commissie.

12/03/2019

Vijf landen geen enkele toezegging
Vijf daarvan hebben nog geen enkele toezegging gedaan sinds de eerste zwarte lijst in 2017 werd goedgekeurd: Amerikaans‑Samoa, Guam, Samoa, Trinidad en Tobago, en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Landen opnieuw op de zwarte lijst
Drie andere stonden ook op de zwarte lijst van 2017 maar waren op de grijze lijst geplaatst nadat ze toezeggingen hadden gedaan; zij zijn nu opnieuw op de zwarte lijst geplaatst omdat ze geen werk hebben gemaakt van die toezeggingen: Barbados, Verenigde Arabische Emiraten en de Marshalleilanden. Nog eens zeven landen zijn om dezelfde reden van de grijze op de zwarte lijst terechtgekomen: Aruba, Belize, Bermuda, Fiji, Oman, Vanuatu en Dominica.

Landen grijze lijst
34 andere landen zullen in 2019 verder worden gevolgd (grijze lijst) en voor 25 landen uit het oorspronkelijke screeningproces is het licht op groen gezet.

"De EU-lijst van belastingparadijzen is een echt Europees succes. Hij heeft een overdonderend effect op fiscale transparantie en billijkheid wereldwijd", aldus Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane."Dankzij dit proces hebben tientallen landen schadelijke belastingregelingen afgeschaft en zich aangepast aan internationale normen inzake transparantie en eerlijke belastingheffing. De landen die dat niet gedaan hebben, zijn op de zwarte lijst geplaatst en zullen daarvan de gevolgen moeten dragen. We blijven de lat van goed fiscaal bestuur wereldwijd hoger leggen en maken een einde aan de mogelijkheden voor fiscaal misbruik."

De EU-lijst heeft ervoor gezorgd dat in de hele wereld fiscale praktijken zijn aangepast, wat een paar jaar geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest. Meer weten? Lees het volledige persbericht en de veelgestelde vragen.