Vertegenwoordiging in Nederland

Economische najaarsprognose Nederland: uitgaven van particulieren, overheid en overheid stimuleren de groei

De economische groei in Nederland zal naar verwachting matigen maar solide blijven. De werkloosheid is laag en de lonen zullen naar verwachting stijgen.

08/11/2018

/netherlands/file/economicforecastnljpg_nleconomic_forecast_nl.jpg

Economische najaarsprognose voor Nederland
copyright EC

 Het structurele begrotingssaldo zal naar verwachting rond nul schommelen, terwijl de schuldquote van de overheid verder zou moeten dalen. De hoge externe handelsoverschot van Nederland zal naar verwachting slechts geleidelijk afnemen.

Dit blijkt uit de economische najaarsprognose van de Europese Commissie voor Nederland.

Dynamische groei en context van onzekerheid EU-landen
De uitzonderlijk gunstige mondiale omstandigheden van het voorbije jaar hebben meegeholpen om de economische activiteiten en de investeringen in de EU en in de eurozone te laten opbloeien. Ondanks het onzekerder geworden klimaat zullen alle EU-landen volgens de verwachtingen blijven groeien maar tegen een lager tempo, dankzij sterke binnenlandse consumptie en investering. Als Europa grote schokken afwendt, zou het een groei boven het potentieel kunnen aanhouden, met een robuuste banencreatie en een teruglopende werkloosheid. Binnen dit basisscenario tekent zich echter een groeiend aantal onderling verbonden neerwaartse risico's af. Lees het volledige persbericht voor uitgebreide informatie.