Vertegenwoordiging in Nederland

Ceres Verkaik is de Nederlandse winnares van de Europese vertaalwedstrijd voor scholen

De scholiere Ceres Verkaik van het Anna van Rijn College in Nieuwegein is de Nederlandse winnares van de jaarlijkse EU-vertaalwedstrijd.

04/02/2019

De Europese Commissie heeft vandaag bekendgemaakt wie de 28 beste vertalingen hebben gemaakt in de jaarlijkse vertaalwedstrijd voor middelbare scholieren "Juvenes Translatores", die dit jaar het Europees Jaar van het cultureel erfgoed als onderwerp had. De winnaars zijn door vertalers van de Europese Commissie — de organisatoren van de wedstrijd — geselecteerd uit de 3 252 leerlingen van 751 scholen uit heel Europa die dit jaar deelnamen.

De wedstrijd Juvenes Translatores vond dit jaar plaats op 22 november en werd op alle deelnemende scholen gelijktijdig gehouden. Tussen de 24 talen van de EU zijn 552 talencombinaties mogelijk, waarvan de deelnemende leerlingen er 154 gebruikten. Onder de meest interessante keuzes waren vertalingen van het Portugees naar het Nederlands en van het Hongaars naar het Fins.

Prijsuitreiking
De beste jonge vertaler uit elk van de 28 EU-lidstaten wordt nu uitgenodigd om zijn of haar prijs in ontvangst te nemen in Brussel en de professionele vertalers van de Europese Commissie te ontmoeten.

Achtergrond
De wedstrijd "Juvenes Translatores" heeft tot doel het leren van talen in scholen te bevorderen en jongeren te laten ervaren wat het betekent om vertaler te zijn. De wedstrijd staat open voor 17-jarige leerlingen uit het middelbaar onderwijs en vindt gelijktijdig plaats in alle geselecteerde scholen uit de hele EU.

Meer weten? Bekijk het volledige persbericht.