Vertegenwoordiging in Nederland

20 000 jongeren op ontdekkingsreis door Europa

Bijna 95 000 jongeren hebben een aanvraag ingediend voor de derde ronde van DiscoverEU. Dit Europese initiatief biedt individuele jongeren of kleine groepen jongeren (met inbegrip van kansarme jongeren) een laagdrempelige mogelijkheid om te reizen. 

06/06/2019

Ongeveer 20 000 achttienjarige Europeanen zijn geselecteerd voor de derde ronde van de  DiscoverEU-reispas.  Onder de reizigers zijn ook Nederlandse jongeren. Met de reispas kunnen ze tussen 1 augustus 2019 en 31 januari 2020 gedurende maximaal 30 dagen door Europa reizen.

Tijdens een periode van twee weken, die op 16 mei 2019 afliep, hebben bijna 95 000 jongeren uit alle EU-landen zich opgegeven. Op basis van de selectiecriteria en rekening houdend met het aantal reispassen  per EU-land.
Er zal nu contact worden opgenomen met de winnaars van de derde ronde, zodat ze hun reis kunnen organiseren. Ze kunnen tussen 1 augustus 2019 en 31 januari 2020 gedurende maximaal 30 dagen alleen of in groepen van maximaal vijf personen reizen. De meeste jongeren zullen met de trein reizen. Echter in uitzonderlijke gevallen mogen ook andere vervoermiddelen worden gebruikt.

/netherlands/file/discovereu-tabeljpg_nldiscover_eu-tabel.jpg

Ontdek Europa!
copyright EC

Reiservaringen delen
De jongeren krijgen niet alleen een reispas, maar ook technische ondersteuning en informatie over onderwerpen zoals duurzaam reizen en wat het betekent ambassadeur van DiscoverEU te zijn. Zij zullen worden verzocht verslag uit te brengen over hun reiservaringen, bijvoorbeeld via sociale media zoals Instagram, Facebook en Twitter, of door een presentatie te geven op hun school of in hun lokale gemeenschap. Via sociale media kunnen ze contact leggen met andere jongeren die op reis zijn en hun verhalen delen.

Duurzaamheid
Alle deelnemers zullen ook worden uitgenodigd voor de eerste DiscoverEU-bijeenkomsten, die op verschillende locaties in heel Europa zullen worden gehouden. De bijeenkomsten zullen specifieke thema's hebben, zoals duurzaamheid of cultureel erfgoed. De eerste bijeenkomst vindt plaats in Nijmegen (Nederland) op 12 en 13 juli en in het teken staan van duurzaamheid.

Nog een inschrijvingsronde
De Europese Commissie is van plan vóór eind 2019 een vierde inschrijvingsronde te houden. Daarvoor zullen nog eens 20 000 reispassen beschikbaar zijn.

Achtergrond
Door het initiatief DiscoverEU krijgen achttienjarigen de kans het Europees cultureel erfgoed en de Europese culturele verscheidenheid te leren kennen, contact met andere jongeren aan te knopen en hun Europese identiteit te ontdekken. Het initiatief is in juni 2018 gestart na een voorstel van het Europees Parlement voor een voorbereidende actie met een budget van 12 miljoen euro in 2018.