Vertegenwoordiging in Nederland

Werken voor de Europese Unie

 werkende vrouw © ShutterstockBij de instellingen van de EU werken meer dan 40 000 mensen - de meesten in Europa, maar ook elders ter wereld. Zowel vaste als tijdelijke werknemers worden gerekruteerd door het Europees Personeelsbureau (EPSO).

De sollicitatie verloopt doorgaans via een 'algemeen vergelijkend examen'. Deze worden georganiseerd door EPSO, voor de volgende instellingen:

De volgende instellingen hebben hun eigen selectieprocedures:

Tijdelijke banen

Er zijn ook tijdelijke functies beschikbaar binnen de Europese instellingen, agentschappen en organen. Informatie over openstaande posten is ook beschikbaar via de afzonderlijke EU-agentschappen zelf. 

Stages

De meeste instellingen bieden ook stages voor afgestudeerden aan.

Kortlopende contracten

De Europese Commissie kan verder administratief personeel aanwerven via uitzendbureaus op basis van kortlopende contracten.

Bovenstaande lijst geeft maar een kort overzicht. Op de EPSO-website vind je meer informatie en advies over een loopbaan bij de EU.

Voorbereiding Europese selectieprocedure in Nederland

Voordat je deelneemt aan de selectieprocedure bij de EU is het belangrijk om te weten dat deze anders is dan de gebruikelijke werving- en selectieprocedure in Nederland. Een goede voorbereiding is dan ook raadzaam. Hier in Nederland kan Werken bij de EU (van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.) je hierbij helpen.