Vertegenwoordiging in Nederland

EU en jij

Wat heeft Europa de afgelopen jaren voor jou gedaan? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van initiatieven van de EU waarvan iedereen profijt kan hebben.


1 - Netflix- en Spotify-abonnement mee op reis

/netherlands/file/beeldportabilityjpg-0_nlbeeld_portability.jpg

Toegang tot online abonnement
©EU


Kijk jij Netflix of luister je naar Spotify? Vanaf 1 april kun je op reis in de hele EU gebruik maken van jouw eigen digitale abonnementen op films, sportevenenementen, e-books, videogames of muziekdiensten. Net als thuis heb je dan in het buitenland overal toegang toe.
Meer weten? Lees verder.

 

2 - Voordelig op vakantie in EU door afschaffing extra roaming kosten

 Jonge man belt © iStockVanaf 15 juni betaal je in de hele EU hetzelfde voor mobiel bellen, sms’en en internetten als thuis. Want de EU heeft de extra kosten voor roaming afgeschaft.

Roaming tegen thuistarief is bedoeld voor iedereen die niet ‘thuis’ maar in een ander EU-land gaat werken of daar zijn vrije tijd besteedt. 'Thuis' is het land van verblijf of een land waarmee je een ‘duurzame band’ hebt. Dit kan dus ook een land zijn waar je vaak en veel tijd doorbrengt om te studeren, te werken of van jouw pensioen te genieten. Meer weten? Lees verder.

 

 

3 - Makkelijker over de grens werken door Europese dankzij Europese beroepskaart

Makkelijker over de grens werken door Europese dankzij Europese beroepskaart

Voor verpleegkundigen,apothekers, fysiotherapeuten, makelaars en berggidsen is het gemakkelijker geworden om in de hele EU te werken. Met de nieuwe Europese beroepskaart kunnen ze voortaan gemakkelijker beroepserkenning krijgen.

Daarnaast moeten EU-landen door dit nieuwe systeem voortaan melding maken van beroepsbeoefenaars, die met minderjarigen werken in zorg en onderwijs en die hun beroep niet meer of beperkt mogen uitoefenen in een bepaald EU-land. Dat geldt ook voor professionals die valse diploma's hebben gebruikt. Op deze wijze worden consumenten en patiënten in de EU beter beschermd. Meer weten over de Europese beroepskaart? Lees verder

 

4 - Meer rechten als consument

 wasmachine

Voortaan geniet je als consument van betere rechten bij een aankoop in de winkel of via het web, in de hele EU. Dit zijn enkele voorbeelden: 

• de bedenktijd is verlengd naar 14 dagen over de hele EU;
• recht op terugbetaling binnen 14 dagen vanaf de annulering van de aankoop door de consument;
• geen toeslagen meer voor het gebruik van creditcards en telefonische hulpdiensten;
• geen online valkuilen zoals 'gratis' internetaanbiedingen waarvoor wel degelijk moet worden betaald (bv. horoscopen en recepten);
• geen vooraf aangevinkte vakjes op websites, bijvoorbeeld bij de aankoop van vliegtickets;
• Duidelijke informatie over wie de retourkosten betaalt

Meer weten? Surf naar de website Uw Europa

 

5 - Europees alarmnummer:112

 logo 112

In alle EU-landen kun je met een vaste of mobiele telefoon de hulpdiensten bereiken via het gratis nummer 112. Je wordt  dan meteen verbonden met de alarmcentrale voor politie, ambulance en brandweer. De telefonist spreekt naast de taal van het land ook Engels of Frans.

Naast het Europese alarmnummer 112 kunt je ook nog steeds de nationale noodnummers draaien. Maar het alarmnummer 112 is het enige nummer dat in alle EU-landen werkt.
Meer over het alarmnummer 112 in de afzonderlijke EU-landen (EC-website)

 

6 - Europeana: de Europese online bibliotheek

/netherlands/file/europeana2017resizedjpg_nleuropeana_2017_resized.jpg

Foto kunstaanbod Europeana
©
Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Europese online bibliotheek Europeana. Deze site biedt toegang tot meer dan twee miljoen culturele werken: schilderijen, films, boeken, kaarten, opnames, foto's en archiefdocumenten van nationale bibliotheken en culturele instellingen. Van alle 28 EU-landen zijn de belangrijkste culturele pronkstukken op te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld de meesterwerken van Johannes Vermeer bekijken.

 

7 - Rechten als reiziger

EU Koffer met Vlaggen

Wist je dat je bepaalde rechten hebt als je in de EU reist als vliegtuig-, trein-, boot- of buspassagier? Deze gelden bijvoorbeeld bij: instapweigering, annulering, langdurige vertraging, kwijtgeraakte bagage, of bij beperkte mobiliteit.

Zo kun je recht hebben op een financiële compensatie van de luchtvaartmaatschappij als jouw ingecheckte bagage verloren, beschadigd of vertraagd is.Wil je meer weten over jouw rechten? Surf dan naar de website van het Europees Consumentencentrum in Utrecht voor meer informatie.


8 - Energielabel

/netherlands/file/energielabelnljpg_nlenergielabel_nl.jpg

energielabel
©EU
Een energielabel maakt het gemakkelijker om een huishoudelijk apparaat aan te schaffen dat energiezuinig is. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor een lagere energienota. Het energielabel is verplicht voor alle in de EU verkochte apparaten waarvoor zo'n etiket bestaat. 

Het energielabel wordt momenteel in alle EU-landen geleidelijk aan vervangen door een eenvoudiger label met een energieklasse bestaande uit de letters A (meest efficiënt) tot en met G (minst efficiënt). Nu staat op het etiket nog de energieklasse bestaande uit de letters A+, A++ A+++ tot en met G. Door de ontwikkeling van steeds meer energiezuinigere producten was dat label te ingewikkeld geworden.

Met een vernieuwd energie label kan de consument betere aankoopbeslissingen nemen. Bovendien kan de koper via een productregistratiedatabase de productetiketten en informatiebladen raadplegen, zodat ze gemakkelijker de energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten kunnen vergelijken. Het Europese label is in 1995 geïntroduceerd door de Europese Commissie. Meer weten? Lees verder.

 

9 - Europees Keurmerk tegen namaak en misbruik

Europees Keurmerk tegen namaak en misbruik

Wist je dat de Nederlandse Basterdsuiker Europees erkend is als 'gegarandeerde traditionele specialiteit'? Dat geldt ook voor Boerenkaas.

Deze vermelding als Europees keurmerk benadrukt de traditionele samenstelling of productiemethode, los van de herkomst.

Door deze etikettering zijn Europese streekproducten beschermd tegen namaak en misbruik. Ook biedt het je informatie over de authenticiteit van het product. Je weet dan zeker dat je bijvoorbeeld de echte champagne drinkt en een echte pizza Napolitana eet.

Voordat producten Europees worden beschermd, moeten ze wel voldoen aan strenge voorwaarden.