Tengerügy

Mélytengeri bányászat

Mélytengeri bányászat

Mélytengeri bányászat

Miről van szó?

Hidrotermális folyadékot kilövellő aktív hidrotermális kürtő. Kép: Submarian Ring of Fire 2006 Exploration, NOAA Vents Program. (NOAA Photo Library: expl1373)

A tengerfenéken valószínűsíthetően számottevő mennyiségű ásványi anyag található. A mélytengeri bányászat ezeknek a nyersanyagoknak a kinyerésével foglalkozik abból a célból, hogy:

  • gondoskodjon az ellátásbiztonságról, és
  • kielégítse a piaci keresletet azokon a területeken, ahol nincs lehetőség az újrafeldolgozásra, ahol az újrafeldolgozás nem elégséges megoldás, illetve ahol a szárazföldi bányászat túl nagy környezeti terheléssel jár.

Miért van szükség EU-szintű fellépésre?

Az EU-ban számtalan olyan szervezet működik, amely technológiaszolgláltatóként vagy bányaüzemeltetőként részt vesz mélytengeri bányászati tevékenységekben. Az ágazat egyelőre nem nagy, de a remények szerint a fenntartható növekedés és a foglalkoztatás jelentős forrása lesz a jövőbeli nemzedékek számára.

Mivel a mélytengeri környezettel kapcsolatos ismereteink ma még hiányosak, körültekintő közelítésmódra van szükség. Az Európai Bizottság ezért több olyan tanulmány készítésében és projekt kivitelezésében vesz részt, amely a mélytengeri bányászat előnyeire, hátrányaira és a tevékenység végzéséhez szükséges ismeretek hiányosságaira hivatott fényt deríteni.

Hivatalos dokumentumok

További információk

Kutatás

Tengerügy