Óceánenergia

Óceánenergia

Óceánenergia

Óceánenergia

Miről van szó?

Karbantartás céljából a vízből kiemelt árapály-turbina. Kép: European Ocean Energy Association és Marine Current Turbines Ltd.

A tengerek és az óceánok rendkívül gazdag megújuló energiaforrást jelentenek. Különösen igaz ez az Atlanti-óceán partvidékére. Jelenleg több óceánenergia-technológia kifejlesztése van folyamatban. Egyes fejlesztések az árapály, illetve a hullámok energiájának kiaknázására törekednek, mások a hőmérséklet-különbséget, illetve a sókoncentrátum-különbséget hivatottak hasznosítani.

Miért van szükség uniós szintű fellépésre?

Ennek az új ágazatnak a fejlesztése a remények szerint elő fogja segíteni a megújuló energiával kapcsolatos, illetve az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzések elérését, innovációs potenciáljának köszönhetően pedig lendületet adhat a gazdasági növekedésnek, és színvonalas új munkahelyeket teremthet.

Kutatási keretprogramjai révén az EU már most is támogatja a technológiafejlesztést. A „kék növekedésről” szóló, 2012 szeptemberében közzétett közleményében a Bizottság bejelentette, hogy feltérképezi a további fejlesztési lehetőségeket, és 2013-ra intézkedési javaslatot dolgoz ki.

Hivatalos dokumentumok

További információk:

Tengerügy