Afaceri maritime

Cunoașterea mediului marin 2020

Cunoașterea mediului marin 2020

Cunoașterea mediului marin 2020

Scop și domeniu de aplicare

Incubator pentru somoni, Screebe, Co. Galway, Irlanda © Lionel Flageul

Inițiativa „Cunoașterea mediului marin 2020” vizează colectarea informațiilor privind mediul marin din surse diverse, cu scopul:

  • de a le pune la dispoziția sectorului public și privat și a cercetătorilor, care să le poată utiliza mai eficient pentru a realiza noi produse și servicii
  • de a favoriza o mai bună cunoaștere a sistemelor marine.

De ce este nevoie de intervenția UE?

Datele culese la nivelul unei singure țări nu pot surprinde complexitatea unui întreg sistem în care factori precum schimbarea direcției vânturilor și a curenților și prezența speciilor migratoare au un cuvânt important de spus. Este esențial ca datele să fie analizate la nivel european.

UE susține integrarea sistemelor locale și naționale, pentru a forma un sistem coerent. Datorită competențelor sale în domenii precum pescuitul, mediul, transportul, cercetarea, întreprinderile și industria etc., Uniunea poate furniza fonduri și stabili norme care să amelioreze cunoașterea mediului marin.

În ce constă inițiativa?

Rețeaua europeană de observare și date privind mediul marin (EMODNET) a dezvoltat site-uri prototip pe care inginerii și oamenii de știință pot consulta datele disponibile pentru fiecare bazin maritim și descărca atât observațiile inițiale, cât și produsele rezultate din prelucrarea acestora (de exemplu, modele digitale ale terenului, hărți ale distribuției sedimentelor sau habitatelor marine etc.). Iată câteva studii de caz care ilustrează beneficiile accesului îmbunătățit la date:

  • Studiu de caz 1:  Acvacultura în larg: Proiectarea unor noi cuști de mare
  • Studiu de caz 2:  Protecție împotriva eroziunii costiere
  • Studiu de caz 3:  Protejarea cablurilor pentru instalațiile eoliene din larg
  • Studiu de caz 4:  Date hidrografice menite să optimizeze rutele de navigație

Mai multe despre datele privind mediul marin

Documente oficiale

Accesați Forumul maritim pentru informații suplimentare cu privire la:

Date relevante