A tengerekkel kapcsolatos tudás 2020

A tengerekkel kapcsolatos tudás 2020

A tengerekkel kapcsolatos tudás 2020

A tengerekkel kapcsolatos tudás 2020

Leírás és alkalmazási kör

Lazackeltető, Screebe, Co. Galway, Írország © Lionel Flageul

A „Tengerekkel kapcsolatos tudás 2020” elnevezésű kezdeményezés különböző források alapján összefogja mindazokat az ismereteket, amelyeknek köszönhetően:

  • az ágazat, a hatóságok és a kutatók értékes adatokra lelhetnek, és azokat hasznosítva új termékekkel és szolgáltatásokkal állhatnak elő,
  • jobban megérthetjük a tengerek és óceánok működését.

Mi indokolja az uniós szintű fellépést?

Az egyes tagállamok adataiból nem áll össze a teljes kép arról az összefüggő, globális rendszerről, amelyet a váltakozó irányú szelek, szezonális áramlatok és vándorló fajok kölcsönhatása jellemez. Az uniós szintű elemzésnek ezért nincs valós alternatívája.

A különböző tagállami és helyi rendszerek koherens egységének megteremtésére irányuló törekvés élére az EU állt. Mivel a halászat, a környezetvédelem, a közlekedés, a kutatás, a vállalkozáspolitika és az ipar területén kifejezett hatáskörökkel rendelkezik, az Unió meg tudja teremteni a „Tengerekkel kapcsolatos tudás 2020” elnevezésű kezdeményezés végrehajtásához szükséges finanszírozási és szabályozási környezetet.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Ha egy mérnök vagy tudós kíváncsi egy adott tengeri medence adataira, azokhoz hozzáférhet az európai tengeri megfigyelési és adathálózat (EMODNET) kísérleti weboldalain: letöltheti a megfigyeléseken alapuló, eredeti adatokat, de a belőlük származtatott, egyéb információkat is, például digitális terepmodelleket, vagy az üledékek eloszlásának és a tengeri élőhelyeknek a jellemzését. Az adatokhoz való könnyebb hozzáférés előnyeit esettanulmányokon keresztül ismerhetjük meg:

  • 1. ESETTANULMÁNY  Tengeri akvakultúra: új formatervezésű tengeri ketrecek
  • 2. ESETTANULMÁNY  Part menti erózió elleni védelem
  • 3. ESETTANULMÁNY  A tengeri szélenergia termeléséhez használt kábelek védelme
  • 4. ESETTANULMÁNY  A hajózási útvonalak optimalizálását segítő hidrográfiai adatok

Infographic - The European Marine Observation and Data Network - at a glance

A tengerekkel kapcsolatos további adatok

Hivatalos dokumentumok

Látogasson el a Tengerügyi fórum weboldalára is, ahol az alábbiakról olvashat:

Kapcsolódó anyagok