Integrált tengerfelügyelet

Integrált tengerfelügyelet

Integrált tengerfelügyelet

Integrált tengerfelügyelet

Leírás és alkalmazási kör

Képaláírás: Cyprus © Lionel Flageul

Az integrált tengerfelügyelet célja, hogy a tengerfelügyelet területén illetékes vagy az abban érintett hatóságok számára biztosítsa az információ- és adatcsere lehetséges módjait. Az adatcserének köszönhetően a felügyelet olcsóbbá és hatékonyabbá válik.

Jelenleg az Unió és a különböző felügyeleti tevékenységekért – például a határellenőrzésért, a biztonságért és védelemért, a halászati ellenőrzésért, a vámügyekért, a környezetvédelemért vagy a honvédelemért – felelős nemzeti hatóságok külön-külön gyűjtik az adatokat és sokszor nem osztják meg azokat egymással. Így gyakran előfordul, hogy ugyanazon adatokat több szerv is gyűjti – többnyire feleslegesen.

Amennyiben egyéb konkrét felügyeleti tevékenységek, a kalózkodás elleni intézkedések vagy általában véve a tengerbiztonság és -védelem iránt érdeklődik, tekintse meg az ajánlott linkeket.

Kisfilm: Integrált tengerfelügyelet

Hogyan működik a gyakorlatban?

Az Európai Bizottság és az EU/EGT-tagállamok jelenleg közös információmegosztási környezet (CISE) kialakításán dolgoznak. Ez egységbe fogja majd a létező felügyeleti rendszereket és hálózatokat, és valamennyi érintett hatóság számára hozzáférést biztosít a tengeri tevékenységeik során számukra szükséges információkhoz.

A közös információmegosztási környezet technikailag átjárhatóvá teszi a különböző rendszereket annak érdekében, hogy modern technológiák alkalmazásával megvalósulhasson az adatok és egyéb információk cseréje. A Bizottság ütemtervet fogadott el a CISE kialakítására.

A Bizottság nemrég közleményt fogadott el, melyben meghatározza a soron következő feladatokat az Európai Unió tengeri területeire kiterjedő közös információmegosztási környezet kiépítése terén.

Hivatalos dokumentumok

További információk

Projektek

  • CoopP: A Cooperation Project elősegíti, hogy a hatóságok (köztük az uniós ügynökségek) a tengerfelügyelettel kapcsolatos feladatok ellátása során akadály nélkül továbbíthassák egymásnak a releváns adatokat, és azokhoz könnyen hozzáférjenek.
  • MARSUNO – Kísérleti projekt: Tengerfelügyelet az északi-tengeri medencében (lezárult)
  • BLUMASSMED – Kísérleti projekt: Tengerfelügyeleti integráció a Földközi-tengeren és a kapcsolódó atlanti-óceáni területeken (2009–2012)

Tengerügyi fórum

Tengerügy