Tengerparti és tengeri idegenforgalom

Tengerparti és tengeri idegenforgalom

Tengerparti és tengeri idegenforgalom

Tengerparti és tengeri idegenforgalom

 
Ciprus © iStockphoto.com/mpalis

Az EU tengerparti régiói magukkal ragadó szépségüknek, gazdag kulturális örökségüknek és sokszínű tájaiknak köszönhetően számos európai és külföldi turista legkedveltebb üdülési célpontjaivá váltak. A tengerparti és tengeri turizmus napjainkban az idegenforgalom fontos ága. Jelenleg több mint 3,2 millió embernek ad munkát, összesen 183 milliárd euró bruttó hozzáadott értéket termel, és a tengeri gazdaság által megtermelt össztermék több mint egyharmadát hozza létre. Az európai szállodák ágykapacitásának nem kevesebb mint 51%-a a tengerparttal rendelkező régiókban összpontosul.

„Kék növekedés” elnevezésű stratégiájában az EU a tengerparti és tengeri idegenforgalmi ágazatot azok közé a területek közé sorolta, amelyek képesek nagymértékben elősegíteni, hogy Európa intelligens, fenntartható és befogadó gazdasággá váljon. A bruttó hozzáadott érték és a foglalkoztatás tekintetében a turizmus a tengeri ágazatok legjelentősebbike. A kék növekedésről szóló tanulmány szerint az ágazat 2020-ig további 2–3%-kal fog bővülni. 2012-ben a hajóturizmus egymagában 330 000 embert foglalkoztatott, közvetlen forgalma pedig elérte a 15,5 milliárd eurót. Ez a volumen várhatóan tovább növekedik majd a jövőben.

2013-ban a tengerek európai napjának a tengerparti és tengeri idegenforgalom volt a központi témája. A Bizottság megragadta az alkalmat, hogy ismertesse a part menti és tengeri turisztikai ágazatról szóló közlemény előkészítése céljából szervezett nyilvános konzultáció eredményeit. Az uniós intézmény 2014. február 20-án fogadta el a közleményt, „A part menti és tengeri turisztikai ágazat európai növekedési és foglalkoztatási stratégiája” címmmel. A dokumentum ennek az ígéretes gazdasági ágazatnak a fejlesztésére, és a benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására irányuló új stratégiát mutatja be.

A Bizottság 14 olyan intézkedést határozott meg, amelyek elősegíthetik az ágazat fenntartható növekedését, és újabb lendületet adhatnak az európai part menti régiók fejlődésének. A Bizottság javaslatai között szerepel például egy online útmutató kidolgozása az ágazat rendelkezésére álló főbb finanszírozási lehetőségekről, valamint a tengerparti és tengeri turizmus területén a tagállamok és régiók között létrejövő partnerségek, hálózatok, klaszterek és intelligens szakosodási stratégiák támogatása. A Bizottság a javasolt intézkedéseket a tagállamok, a regionális és helyi hatóságok és az ágazati szereplők közreműködésével kívánja megvalósítani. Bővebb tájékoztatás a témáról a Kérdések és válaszok a part menti és tengeri turizmus európai stratégiájáról című dokumentumban olvasható.

A part menti és tengeri turisztikai ágazat európai növekedési és foglalkoztatási stratégiája című dokumentum (COM(2014) 86) 14. cselekvési pontjával összhangban az Európai Bizottság Annex to the "Guide on EU funding for the tourism sector" címmel mellékletet tett közzé az idegenforgalmi ágazat finanszírozási lehetőségeit ismertető online útmutatóhoz. A tengerparti és tengeri idegenforgalom területére összpontosító kiadvány egy sor olyan projektet mutat be, amely uniós finanszírozás igénybevételével indult. A kezdeményezéssel a Bizottság azt szeretné elérni, hogy a piaci szereplők képet kapjanak az uniós fianszírozást elnyert projektekről, és ezekből ötletet merítsenek azt illetően, hogyan pályázhatnak meg pénzügyi támogatást fenntartható és innovatív tengerparti idegenforgalmi projektek indításához.

Hivatalos dokumentumok

Közlemény: A part menti és tengeri turisztikai ágazat európai növekedési és foglalkoztatási stratégiája

További információk

Események

Tengerügy