Blauwe biotechnologie

Blauwe biotechnologie

Blauwe biotechnologie

Blauwe biotechnologie

Wat is blauwe biotechnologie?

Biodiversiteit en morfotypes van sponzen. Door Twilight Zone Expedition Team 2007, NOAA-OE. (NOAA Photo Library: reef3859)

Het leven in zee heeft zich zo aangepast dat het floreert onder de extreme omstandigheden die daar heersen. Blauwe biotechnologie houdt zich bezig met het vinden en verzamelen van uiteenlopende zee-organismen om daarmee nieuwe producten te ontwikkelen.

Waarom moet de EU iets doen?

Dankzij onderzoek naar de biodiversiteit in de zee hebben we nieuwe farmaceutische producten en industriële enzymen ontwikkeld die bestand zijn tegen extreme omstandigheden en die daarom veel geld waard zijn. Op termijn gaat deze sector waarschijnlijk werkgelegenheid voor hoogopgeleiden opleveren, en in zijn kielzog ook andere grote kansen bieden.

We hebben nu de onderwatertechnologie om de zee te onderzoeken en het leven in zee aan DNA-onderzoek te onderwerpen. Door goed georganiseerde EU-maatregelen in deze prille fase worden de inspanningen van de EU-landen gekoppeld. Zo wordt een kritische massa gevormd, de groei gestimuleerd en deze nichemarkt toegankelijk gemaakt, terwijl de risico's voor het zeemilieu zo klein mogelijk blijven.

Officiële documenten

Meer informatie

Onderzoek

Maritieme zaken