Tengerügy

Gyakran feltett kérdések az integrált tengerpolitikával kapcsolatosan

Gyakran feltett kérdések az integrált tengerpolitikával kapcsolatosan

Gyakran feltett kérdések az integrált tengerpolitikával kapcsolatosan

Gyakran feltett kérdések
  1. Mivel foglalkozik az integrált tengerpolitika?
  2. Mi a helyzet az ágazatspecifikus kérdésekkel (kalózkodás, tengeri energia, hajózás, tengeri környezet stb.)?
  3. Miért vesz részt az EU a tengerügyekben?
  4. Érinti-e az integrált tengerpolitika a tagállamok hatásköreit?
  5. Melyek az integrált tengerpolitika történetének fontos eseményei?

1. Mivel foglalkozik az integrált tengerpolitika?

Az integrált tengerpolitika biztosítja a tengeri és part menti tevékenységekkel kapcsolatos szakpolitikák következetes kidolgozását. Szakpolitikai területek:

2. Mi a helyzet az ágazatspecifikus kérdésekkel (kalózkodás, tengeri energia, hajózás, tengeri környezet stb.)?

Ha Ön adott tengeri ágazatokkal és tevékenységekkel, például a hajózással, a hajóépítéssel, a halászattal, a regionális fejlesztéssel, a tengeri környezettel, a kalózkodással vagy a tengeri energiával kapcsolatos politikák iránt érdeklődik, kattintson az ajánlott hivatkozásokra: ezek a megfelelő információforrásokra mutatnak.

3. Miért vesz részt az EU a tengerügyekben?

  • Az Európai Uniót öt tenger és két óceán veszi körül.
  • A halak élőhelyei és a tengeri ökoszisztémák nem ismernek országhatárokat, ahogyan a szállítási és biztonsági problémák sem. Ezekkel a kérdésekkel uniós szinten kell foglalkozni.
  • Az uniós Szerződések felhatalmazzák az Uniót, hogy a tengeri tevékenységeket érintő számos szakpolitika keretében eljárjon (halászat, környezetvédelem, közlekedés, tengeri biztonság és védelem, kutatás, iparpolitika stb.).
  • Az Unió külkereskedelmének 90%-a és az Unión belüli kereskedelem közel 40%-a tengeren zajlik. Egyre szélesebb körben ismerik el, hogy a tengeri szállítás a közúti szállításnál üzemanyag-takarékosabb, tehát környezetkímélőbb szállítási mód. Mindez azzal együtt, hogy a gyártási tevékenység nagy része Európán kívülre helyeződik, komoly kihívást jelent az európai gazdaság, kikötőink és a tengeri szállítási ágazat számára.
  • A tengeri tudományok és kutatás, valamint a tengerek fenntarthatóbb hasznosítását lehetővé tevő új technológiák jelentős összegű támogatást igényelnek. Az Unió valamennyi szintjén törekedni kell az érintett szereplők közötti szinergiák megteremtésére.

4. Érinti-e az integrált tengerpolitika a tagállamok hatásköreit?

A többi szakpolitikához hasonlóan az Unió itt is csupán akkor avatkozik be, ha a közös fellépés hatékonyabb, mint az egyes tagállamok önálló intézkedései (ez a „szubszidiaritás elve”).

5. Melyek az integrált tengerpolitika történetének fontos eseményei?

Az integrált tengerpolitika széles körű nyilvános konzultációt követően 2007-ben jött létre. Az érdeklődő minden hivatalos dokumentumot megtalál az integrált tengerpolitikának szentelt oldalon, ahol figyelemmel kísérheti a szakpolitika alakulását.