Atlasul european al mărilor (denumit în continuare „Atlasul”) este o aplicație geografică interactivă pe care o puteți folosi cu ușurință pe internet pentru a compila și suprapune datele care vă interesează. Este vorba despre date generale despre domeniul marin și maritim și despre statistici privind mările și zonele de coastă europene. Catalogul de hărți oferite de Atlas acoperă diferite aspecte de geografie fizică și umană din regiunile marine și de coastă ale Europei.
Datele și hărțile provin în principal de la Comisia Europeană, de la agențiile acesteia și de la Rețeaua europeană de observare și date privind mediul marin (EMODnet). Am creat Atlasul pentru a oferi publicului larg o multitudine de date statistice într-un format vizual personalizabil și pentru a ajuta factorii de decizie să ia în calcul cât mai multe date relevante atunci când formulează politicile în domeniul marin și al economiei albastre.
Accesați paginile Asistență, Aviz juridic și Feedback
Descoperiți toate datele disponibile: utilizați caseta de căutare pentru a găsi diferite straturi, selectați o hartă predefinită sau creați propria hartă.
Folosiți fereastra de vizualizare a hărții pentru a studia și compara datele și pentru a extrage și gestiona detaliile conținutului.
Distribuiți harta, salvați-o sau distribuiți-o pe conturi de rețele sociale.
* Atlasul este disponibil în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE.
Pentru a crea o hartă, utilizați fereastra pop-up cu hărți și straturi. Aceasta apare automat la prima accesare a Atlasului, iar ulterior atunci când faceți clic pe pictograma cu lupă din stânga sus.
Harta va fi formată din straturile pe care alegeți să le afișați în fereastra de vizualizare. Pentru a selecta sau adăuga un strat pe hartă, consultați catalogul Atlasului (a) sau folosiți funcția de căutare a straturilor (b). Măriți harta pentru a vă axa pe o regiune sau locație și distribuiți harta (c) prietenilor sau colegilor dumneavoastră (de exemplu pe Facebook). Puteți exporta o hartă pentru a o tipări sau pentru a o include într-o prezentare (d). De asemenea, puteți încorpora o hartă (e) pe un blog sau pe un site de internet.
Faceți clic pe tab-ul „Creați o hartă” sau „Straturi” din fereastra pop-up pentru a afișa lista cu hărți, organizate pe teme. Alegeți straturile pe care doriți să le vedeți în fereastra de vizualizare.
Utilizați funcția „Căutați straturi”, unde puteți introduce unul sau mai multe caractere. Se va afișa o listă cu posibilele straturi care corespund textului scris. Bifați caseta din stânga stratului pentru a-l adăuga în fereastra de vizualizare.
Închideți fereastra pop-up făcând clic pe butonul „Închideți” (x). Fereastra de vizualizare va afișa o hartă cu toate straturile pe care le-ați ales.
Datele disponibile în Atlasul european al mărilor sunt date spațiale despre domeniul marin, clasificate pe teme și domenii de activitate (turism, transport, pescuit, fundul mării etc.). Catalogul conține peste 150 de straturi și este îmbogăți și actualizat permanent.
Atlasul propune o colecție de hărți predefinite, clasificate pe teme: EUROPA, NATURĂ, TURISM etc. Puteți prelua și prelucra aceste hărți pentru a vă crea propria hartă.
Puteți extrage și gestiona detaliile conținutului la diferite niveluri:
Puteți modifica harta de bază. Sub tabul „Straturi”, selectați fundalul: Harta hidrologică, Harta mărilor și oceanelor, Hartă nemarcată și Vedere din satelit.
Dacă panoul „Straturi și legende” este minimizat, extindeți-l făcând clic pe pictograma aferentă. Veți vedea toate straturile pe care le-ați încărcat pe hartă.
Faceți clic pe pictograma cu rotiță („Setările stratului”) pentru a accesa parametrii acestuia:
un glisor pentru a adapta transparența stratului,
un buton pentru ascundere/afișare,
2 săgeți pentru a schimba ordinea straturilor,
o pubelă pentru ștergerea stratului din fereastra de vizualizare.
Pentru a afișa legendele, faceți clic pe tabul „Legende”. Toate straturile folosesc diferite simboluri pentru a reprezenta elementele.
Operațiunile de bază pe care le puteți efectua în această secțiune:
Mărire – pentru a vă concentra pentru a anumită arie și a vedea mai multe detalii.
Reinițializare – pentru a reveni la dimensiunile originale ale hărții.
Micșorare – pentru a extinde aria vizualizată. Veți vedea o porțiune mai mare a hărții, însă cu mai puține detalii.
Puteți efectua măsurători desenând pe hartă. Se va calcula suprafața unui poligon sau lungimea liniei trasate. De asemenea, puteți afișa coordonatele geografice (latitudinea și longitudinea) ale unui punct selectat pe hartă.
Deschideți instrumentul de măsură făcând clic pe pictograma cu riglă din dreapta sus. Puteți alege:
Suprafață
Distanță
Coordonate
Faceți clic pe pictograma corespunzătoare pentru a activa instrumentul. Faceți clic pe hartă pentru a începe măsurătorile.
Drapelul indică locul selectat pentru măsurători.
Faceți dublu clic pentru a finaliza măsurătoarea.
Pentru a schimba unitatea de măsură (de exemplu, din km în mile), faceți clic pe lista derulantă. Rezultatul va fi recalculat automat.
Atlasul european al mărilor utilizează software-ul de traducere automată de pe platforma eTranslation a CE. Traducerile sunt furnizate „ca atare” în serviciul utilizatorilor Atlasului european al mărilor. Nu se oferă nicio garanție, explicită ori implicită, în ceea ce privește exactitatea, viabilitatea sau corectitudinea traducerilor efectuate din limba sursă (engleză) în orice altă limbă. Este posibil ca o parte a conținutului (imagini, informații despre componentă etc.) să nu fie tradusă cu precizie, ținând cont de limitările software-ului de traducere automată.
Drepturi de autor © Uniunea Europeană, 1995-2018