Noutăți

Ce face Comisia

Politica UE în domeniul sănătății se axează pe prevenire, egalitate de șanse pentru păstrarea sau atingerea unei stări bune de sănătate, asistență medicală de calitate pentru toți europenii și combaterea amenințărilor grave la adresa sănătății acestora. O populație sănătoasă este un scop în sine, iar Comisia este conștientă de faptul că efectele sunt benefice și pentru economie. De aceea, ea luptă pentru accesibilitatea, eficiența și reziliența sistemelor de sănătate din UE.

UE acționează în mai multe domenii legate de sănătate: colectarea și punerea în comun a cunoștințelor privind cancerul mamar, cervical și colo-rectal, promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice, combaterea fumatului prin norme de reglementare a comercializării produselor din tutun și a publicității pentru aceste produse etc.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor analizează amenințările noi pentru sănătate, astfel încât UE și autoritățile naționale din domeniul sănătății să poată reacționa rapid.

Pentru a proteja cetățenii și a asigura cele mai bune tratamente, toate medicamentele din UE trebuie să fie aprobate la nivel național sau european înainte de a intra pe piață, prin intermediul Agenției Europene pentru Medicamente.

Obiective
  • să protejeze cetățenii Uniunii Europene împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății
  • să contribuie la dezvoltarea unor sisteme de sănătate eficiente, accesibile și reziliente
  • să faciliteze accesul la asistență medicală mai bună și mai sigură pentru cetățenii Uniunii
  • să promoveze sănătatea, să prevină bolile și să favorizeze condițiile potrivite pentru un stil de viață sănătos