Aktualitások

Mit tesz az Európai Bizottság?

Az európai polgároknak biztonságos, egészséges és kiváló minőségű élelmiszerekre van szükségük.

Az 1990-es évek vége felé egy sor élelmiszer-botrány robbant ki. Ezek arra hívták fel a figyelmet, hogy uniós szinten általános elveket és követelményeket kell rögzíteni az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó jogalkotás során. Ennek megfelelően az Európai Bizottság integrált megközelítést dolgozott ki annak érdekében, hogy az élelmiszerek biztonságát a termelőtől a fogyasztóig biztosítsa. Ezt a megközelítést mindenekelőtt az élelmiszer-biztonságról szóló fehér könyvben vázolta fel. A koncepció az élelmiszer-ellátási lánc egészét átíveli, ideértve a takarmánytermelést, az elsődleges mezőgazdasági termelést, az élelmiszer-feldolgozást, a tárolást, a szállítást és a kiskereskedelmi értékesítést is.

Célok
  • Biztosítani kell az emberek életének és egészségének, illetve a fogyasztók érdekeinek magas szintű védelmét, valamint a tisztességes élelmiszer-kereskedelmi módszerek alkalmazását, szem előtt tartva az állatok egészségét és jólétét, a növények egészségét és a környezet épségét.
  • Gondoskodni kell az Európai Unióban előállított és forgalmazott élelmiszerek és takarmányok szabad mozgásáról, összhangban az általános élelmiszerjogi rendelettel.
  • A nemzetközi szabványoknak és megállapodásoknak az uniós jogalkotás során történő figyelembevételével meg kell könnyíteni a biztonságos takarmányok, valamint a biztonságos és tápláló élelmiszerek globális kereskedelmét, kivéve ha ez ellene hatna annak, hogy az EU – szándékainak megfelelően – magas szinten biztosítsa a fogyasztók védelmét.