Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενέργεια

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει τη δέσμευση να ακολουθήσει πολιτικές που θα συμβάλουν στη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. Οι πολιτικές αυτές αποσκοπούν επίσης στο να τονώσουν την εσωτερική αγορά ενέργειας, ώστε η ενέργειά μας να γίνει ασφαλέστερη, πιο βιώσιμη και οικονομικά πιο προσιτή. Παρότι κάθε χώρα της ΕΕ επιλέγει το δικό της ενεργειακό μείγμα, υπάρχουν κοινοί κανόνες που ισχύουν για την ενεργειακή αγορά της ΕΕ. Στους κανόνες αυτούς περιλαμβάνονται κανόνες που εξασφαλίζουν ότι η αλυσίδα ενεργειακού εφοδιασμού είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και ασφαλής —συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ασφάλειας—, καθώς και κανόνες που θέτουν στόχους για την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διασυνοριακές διασυνδέσεις. Σε επίπεδο καταναλωτών επίσης, οι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής επισήμανσης έχει αποδειχθεί πως διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικότερες τεχνολογίες. Η ενέργεια διαδραματίζει καίριο ρόλο στον χάρτη πορείας της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία· στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δημοσίευσε το 2020 μια σειρά νέων πρωτοβουλιών και στρατηγικών που θα συμβάλουν στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα.

Στόχοι

Οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων που αποσκοπούν γενικά στο να επιταχύνουν και να διευκολύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, κατά τρόπο ώστε κανείς να μην μείνει στο περιθώριο. Μέχρι σήμερα, η χάραξη της πολιτικής γίνεται με άξονα την τριπλή επιδίωξη για ένα ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο και οικονομικά πιο προσιτό ενεργειακό σύστημα σε επίπεδο ΕΕ. Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κύριος στόχος της Επιτροπής είναι να επικεντρωθεί στην επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. Με βάση αυτή την ευρεία μακροπρόθεσμη φιλοδοξία, η Επιτροπή δημοσίευσε το 2020 στρατηγικές για τα εξής θέματα:

  • ενέργεια από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές
  • κύμα ανακαινίσεων
  • ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος
  • υδρογόνο
  • μεθάνιο

Σε συνέχεια της πολιτικής δέσμευσης για μείωση των εκπομπών κατά 55 % έως το 2030, η οποία κατοχυρώνεται πλέον στο ενωσιακό δίκαιο, η Επιτροπή έχει σκοπό να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της ΕΕ για να επιτύχει αυτή τη φιλοδοξία, βασιζόμενη στις έννοιες που σκιαγραφήθηκαν το 2020. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, μέτρα για την προώθηση της απανθρακοποίησης της αγοράς φυσικού αερίου —και μέσω καθαρού υδρογόνου—, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου.

Επιμέρους στόχοι

Σύμφωνα με τους πιο φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία —δηλ. τη δέσμευση να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αντί της προηγούμενης δέσμευσης για 40 %—, η ΕΕ εξετάζει τώρα τους ακόλουθους νέους στόχους για το 2030:

  • να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 40 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ (αντί για τον προηγούμενο στόχο του 32 %)·
  • να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση κατά 36 % (τελική κατανάλωση ενέργειας) και κατά 39 % (κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας) σε σχέση με τις προβλέψεις του 2007 για τα επίπεδα κατανάλωσης χωρίς μέτρα ενεργειακής απόδοσης (αντί για τον προηγούμενο στόχο του 32,5 %). Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 9 % σε σχέση με τις προβλέψεις του 2020.

Βλ. τι κάνουν τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας