Az útvonal kijelölése az előttünk álló évre

Az Unió helyzetéről szóló, 2020. szeptember 16-i értékelő beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette elképzelését arról, hogyan kerülhet ki megerősödve Európa a koronavírus-válságból, és hogyan mutathat utat egy életerős új világ felé. A NextGenerationEU egyedülálló alkalmat nyújt Európának arra, hogy jól átgondolt változtatásokat hajtson végre. Hiszen Európa rendelkezik az ehhez szükséges jövőképpel, tervvel és beruházási eszközökkel. Annak érdekében, hogy Európa környezetkímélővé, digitálissá és reziliensebbé váljon, az Európai Bizottság a következőkre fog összpontosítani:

  • az uniós polgárok életének, megélhetésének és egészségének, valamint a gazdaság stabilitásának védelme;
  • az európai zöld megállapodás alkotóelemeinek megerősítése és ambíciószintünk emelése;
  • vezető szerep a digitális átállásban, kiváltképp az adatgazdaság, a technológia és az infrastruktúra terén;
  • az EU egységes piacában rejlő előnyök teljes mértékű kihasználása;
  • a koronavírus-járvány elleni globális összefogás szervezésének folytatása, miközben a világ lakossága hozzáférhető, megfizethető és biztonságos védőoltásra vár;
  • határozottabb fellépés a világ eseményeire reagálva és kapcsolataink elmélyítése legközelebbi szomszédainkkal és globális partnereinkkel;
  • új megközelítés a migrációval kapcsolatban, töretlen kiállás a jogállamiság mellett és olyan unió kiépítése, ahol nincs helye a rasszizmusnak és a megkülönböztetésnek.
LetöltésPDF - 965.8 KB
LetöltésPDF - 352.6 KB

A David Sassoli elnöknek és Angela Merkel kancellárnak címzett szándéknyilatkozatban javasolt kezdeményezések

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 16-án szándéknyilatkozatot küldött David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének és Angela Merkelnek, a Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfőjének, amelyben részletesen ismerteti, milyen intézkedéseket szándékozik hozni a Bizottság az elkövetkező évben, jogalkotási és egyéb kezdeményezések révén.

LetöltésPDF - 679.9 KB

Von der Leyen-Bizottság: egy év távlatából

Egy évvel ezelőtt az Ursula von der Leyen vezette Bizottság ígéretet tett Európának: azt ígértük, hogy határozottan és bátran cselekszünk minden olyan esetben, amikor európai szintű fellépésre van szükség. Az alábbi dokumentumban összefoglaltuk, milyen intézkedéseket hozott és milyen eredményeket ért el Ursula von der Leyen és csapata a biztosi testület hivatali idejének első évében.

LetöltésPDF - 4 MB

Dokumentumok

LetöltésPDF - 965.8 KB
LetöltésPDF - 679.9 KB
LetöltésPDF - 6 MB
LetöltésPDF - 640.1 KB
LetöltésPDF - 4 MB