Начертаване на курса за следващата година

В речта си за състоянието на Съюза, произнесена на 16 септември 2020 г., председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи визията си за Европа, която излиза по-силна от пандемията, заредена с нови сили и жизненост. С NextGenerationEU Европа получава уникален шанс да извърши целенасочена промяна. Тя разполага с необходимите за целта визия, план и инвестиции. За да може Европа да стане екологосъобразна, цифрова и по-устойчива, Европейската комисия ще се съсредоточи върху:

  • Защитата на живота и поминъка на хората в Европа, на здравето на гражданите и стабилността на икономиката;
  • Укрепване на градивните елементи на Европейския зелен пакт и повишаване на нашите амбиции;
  • Лидерство в областта на цифровата трансформация, особено по отношение на данните, технологиите и инфраструктурата;
  • Извличане на максимална полза от единния пазар;
  • Продължаване на глобалните усилия за разработване на достъпна, на приемлива цена и безопасна ваксина срещу COVID-19;
  • По-категорична реакция на глобалните събития и задълбочаване на отношенията ни с най-близките съседи и глобалните партньори на ЕС;
  • Възприемане на нов подход към миграцията, запазване на бдителност по отношение на върховенството на закона и изграждане на съюз, в който няма място за расизъм и дискриминация.
СвалиPDF - 885.6 KB
СвалиPDF - 352.6 KB

Инициативи, предложени в писмото за намеренията до председателя на ЕП Давид Сасоли и канцлера Меркел

На 16 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също така изпрати писмо за намеренията до Давид Сасоли, председател на Европейския парламент, и до канцлера на Германия Ангела Меркел, чиято страна в момента председателства Съвета. В него Фон дер Лайен представи подробно действията, които Комисията възнамерява да предприеме през следващата година посредством законодателни мерки и други инициативи.

СвалиPDF - 616.9 KB

Комисията „Фон дер Лайен“ — една година по-късно

Преди една година Комисията „Фон дер Лайен“ направи обещание пред Европа: обещахме да бъдем смели и дръзки, когато видим необходимост от действия на европейско равнище. Това е резюме на постигнатото през първата година от мандата на екипа на Фон дер Лайен.

СвалиPDF - 4 MB

Документи

СвалиPDF - 885.6 KB
СвалиPDF - 616.9 KB
СвалиPDF - 6.1 MB
СвалиPDF - 416.5 KB
СвалиPDF - 4 MB