Meer dan een op de zes jongeren is sinds het begin van de coronacrisis gestopt met werken. Vele anderen proberen toegang tot de arbeidsmarkt te krijgen op een moment dat weinig sectoren nieuwe mensen aannemen. Als de EU echter iets heeft geleerd van de economische crisis van 2008, dan is het dat de steun voor Europese jongeren moet worden versterkt.

Tijdens die crisis voerde de EU de jongerengarantie in. Dat is een regeling die jongeren een kwaliteitsvol aanbod voor een baan, verdere studie of opleiding belooft binnen vier maanden nadat zij het formele onderwijs hebben verlaten of werkloos zijn geworden. Sinds 2013 hebben meer dan 24 miljoen mensen zich ingeschreven en hebben meer dan 14 miljoen mensen een aanbod aangenomen.

De EU voor de volgende generatie

Toen het coronavirus uitbrak, deed de EU een nieuwe belofte om jongeren overal in de Unie te steunen. De jongerengarantie, die voorheen voornamelijk beschikbaar was voor mensen tot 25 jaar, is nu uitgebreid om hieronder alle mensen onder de 30 op te nemen. Tegelijkertijd zal het nieuwe pakket voor de ondersteuning van de werkgelegenheid voor jongeren een brug vormen naar groene en digitale banen.

Youth and EU flag © European Union, 2020

Jongeren en EU-vlag © Europese Unie, 2020

Spanje

Eloísa © Eloísa de la Chica Oña, 2020

Eloísa © Eloísa de la Chica Oña, 2020

Dit is Eloisa María de la Chica Oña uit Sevilla. Dankzij de steun die zij kreeg van een door de EU gefinancierde opleidingscursus kon ze midden in de pandemie haar eigen bedrijf beginnen.

“Wat begon als een oefening om thuis tijdens de lockdown niet gek te worden, werd mijn doel.”

Eloisa geeft nu opleidingen aan ondernemers op het gebied van duurzaamheid en communicatie, zodat zij hun activiteiten op een ethische en maatschappelijk verantwoorde manier kunnen ontwikkelen. Ze is nu bezig met het opzetten van een nieuw project om bedrijven te helpen merken te ontwikkelen die hopelijk zullen helpen om de gevolgen van deze crisis in de toekomst te verzachten.

Geofrey © Geofrey Jesús González Melo, 2020

Geofrey © Geofrey Jesús González Melo, 2020

Dit is Geofrey Jesús González Melo van de Canarische Eilanden. In 2019 vond hij dankzij de jongerengarantie een opleiding en een baan in een hotel. Na een paar maanden verloor hij echter zijn job omdat in Spanje een nationale lockdown werd afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij werd dakloos omdat hij de huur niet meer kon betalen.

Gelukkig kon het team van de jongerengarantie Geoffrey opnieuw helpen. Het team wist een baan voor hem te vinden in de schoonmaaksector, die minder hard was getroffen door de crisis. Ze boden ook coaching aan om hem te ondersteunen in zijn professionele en persoonlijke ontwikkeling.

“Ik heb weer een baan gevonden. Het is schoonmaakwerk en ik ben er erg enthousiast over. Ik vind mijn werk leuk en wil me verder ontwikkelen. Als volgende stap wil ik mijn rijbewijs halen."

Tsjechië

Tereza © Urad Prace CR/Tereza Hauschildová

Tereza © Urad Prace CR/Tereza Hauschildová

Dit is Tereza Hauschildová, afgestudeerd kapster uit Ústí nad Labem, in het noorden van Tsjechië. Dankzij de EU-jongerengarantie en de hulp van het Tsjechische arbeidsbureau vond zij een baan die aansloot op haar passie.

In maart 2020 begon Tereza een kappersstage bij een lokale kapsalon. Een paar dagen later moest de salon sluiten vanwege de pandemie. Dankzij de EU-steun kon de werkgever van Tereza haar opleiding tijdens de lockdown echter voortzetten.

“Dankzij de jongerengarantie heb ik een baan gevonden die ik leuk vind. Ik kan deze regeling aan iedereen aanbevelen die op zoek is naar een droombaan.”

Voor Tereza had de stage niet beter kunnen eindigen: de kapsalon heeft haar een vaste baan aangeboden en ze heeft nu zelfs haar eigen vaste klanten. “Ik hou ervan klanten mooi te maken en ervoor te zorgen dat ze zich ook zo voelen”, zegt ze tot slot.

Sterker uit de crisis komen

Het is nu meer dan ooit nodig dat de EU en haar lidstaten aandacht besteden aan de volgende generatie. De inzet van de EU voor de bevordering van onderwijs en opleiding van jongeren zal bijdragen aan onze inspanningen om te herstellen en sterker en veerkrachtiger uit de crisis te komen. De begroting van maar liefst 750 miljard euro in het kader van het tijdelijke herstelinstrument NextGenerationEU zal er mee voor zorgen dat de Europese economie na de crisis groen en digitaal is.