Vienna Business Agency

Wil je advies over hoe je je idee voor een bedrijf in de praktijk brengt? Of zoek je hulp bij het uitschrijven van een financieel plan? Misschien ben je nieuw in de stad en op zoek naar suggesties over waar je je kantoor kunt vestigen? Het Vienna Business Agency staat klaar om je te helpen. De organisatie geeft advies aan lokale en internationale bedrijven die zich in de Oostenrijkse hoofdstad willen vestigen.

Een van hun projecten heet Founders Lab: Creative Industries. Het project wordt mee gefinancierd door de EU en biedt aspirant-ondernemers een gratis deeltijds opleidingsprogramma aan. Tijdens een traject van twee maanden krijgen de deelnemers deskundige coaching aangeboden. Ze worden uitgenodigd voor workshops over bedrijfsontwikkeling, verkoop en marketing en ze worden aangemoedigd om te netwerken met andere ondernemers.

Het programma is een groot succes en heeft veel creatieve bedrijven geholpen bij de opstart.

Voor Reka Fesus, Daniel Benyi en Fanni Fazakas van OCG Immersive Studio - een start-up gericht op het ontwikkelen van technologie om het onderwijs te transformeren, veranderingen in onze samenleving te bevorderen en storytelling te verbeteren - tilde dit programma hun bedrijf naar ongeziene hoogten.

OCG heeft virtual-realityprojecten die in het oog springen, zoals “Jamie & Jamie”, een komedie over gendergelijkheid, en “Missing 10 Hours”, een ervaring bedoeld om feestgangers aan te moedigen en hulp te bieden aan slachtoffers. Deze projecten zijn op kunstfestivals in heel Europa vertoond.

“We oefenen nog steeds op de vaardigheden die we aangeleerd kregen, zoals marketingstrategieën, klantencommunicatie en prijsstelling. We kwamen in contact met een grote verscheidenheid aan deskundigen en mentoren. Dit opende veel deuren voor ons en maakte het mogelijk om als startende onderneming te blijven groeien.”

Jamie & Jamie virtual reality project © OCG, 2020

Jamie & Jamie virtualrealityproject © OCG, 2020

De toekomst is creatief

De coronacrisis heeft veel voormalige deelnemers aan het Founders Lab ertoe aangezet na te denken en hun bedrijf opnieuw uit te vinden. Niet alleen om het hoofd boven water te houden, maar ook om oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van vandaag en morgen en vorm te geven aan de toekomst, na de pandemie.

Dankzij de steun van de EU pakken deze bedrijven de klimaatverandering aan met duurzame mode, bieden ze een nieuwe inkijk op onze werk- en buitenomgeving en zetten ze onze manier van zakendoen helemaal op zijn kop. , Bij de wedstrijd “Creatives for Vienna” van het Business Agency hebben ze zelfs prijzen gewonnen voor hun creativiteit en flexibiliteit tijdens de crisis.

Een jurk per dag

Elizaveta Fateeva © Tatyana Vlasova, 2020

Elizaveta Fateeva © Tatyana Vlasova, 2020

Elizaveta Fateeva is de oprichtster van het duurzame Weense modelabel FATEEVA. In plaats van zoals andere ontwerpers een seizoensgebonden kledingcollectie te presenteren, maakt zij kleding uit overschotten van stoffen die ze inkoopt bij de beste leveranciers in Europa. De beschikbaarheid van de materialen bepaalt het tempo.

Omdat de internationale productieketens stillagen, werd de modesector hard getroffen door de pandemie. Volgens Elizaveta kan dit op lange termijn echter positief uitpakken, omdat de sector anders nooit had nagedacht over wat er goed loopt en wat niet.

Gewapend met de nieuwe kennis en zakelijke vaardigheden die ze bij Founders Lab had opgedaan, ontwikkelde Elizaveta haar eigen visie op de toekomst van duurzame mode.

“Je moet gewoon nieuwe wegen durven inslaan. Voor mij is het begonnen met tijdens de lockdown jurken te maken voor een vriendin. Na de eerste twee kreeg ik het idee om elke dag een nieuwe jurk te maken van alle restjes stof. Zo werd “One Dress A Day” geboren. Het is een tegenhanger van de fast fashion die ik verder wil ontwikkelen.”

A dress a day © Elizaveta Fateeva, 2020

One dress a day © Elizaveta Fateeva, 2020

Een mooier kader

Door de pandemie moesten velen van ons van thuis uit werken. Sommigen vonden het saai, anderen hopen dat we nooit meer terugkeren naar het drukke leven van vroeger en ontwikkelen nieuwe ideeën over werk en leven.

Sylvia Kostenzer © Kati Bruder, 2021

Sylvia Kostenzer © Kati Bruder, 2021

Je werkruimte herdenken kan een mooi begin zijn. Sylvia Kostenzer, een voormalige deelnemer aan Founders Lab, bestiert STUDIO D*LUXE, een bedrijf dat de openbare ruimte probeert te verbeteren.

Ze is medebestuurder van het project PARXS, dat “open kantoren” inricht op parkeerterreinen en andere openbare plaatsen, waardoor grijze straten veranderen in recreatiegebieden. Er zijn zitplaatsen voor groepsbijeenkomsten, oplaadpunten die werken op zonne-energie en openbare wifi-toegang. Daarnaast beschikken de open kantoren over schaduwrijke kruinen en seizoensplanten die, in tegenstelling tot een traditioneel kantoorgebouw, een gezondere en aangenamere werkomgeving bieden.

“Tijdens de coronacrisis hebben we ontdekt dat we de verschillende mogelijkheden van de openbare ruimte gerust kunnen verkennen. Daarvoor werd die ruimte erg monolithisch ingevuld.”

Parxs in Vienna © Karo Pernegger, 2020

Parxs in Wenen © Karo Pernegger, 2020

Nieuwe bedrijfsideeën

Lena Glaser © Vilma Pflaum, 2020

Lena Glaser © Vilma Pflaum, 2020

Lena Glaser is onderzoekster en deskundige op het gebied van werken van de toekomst. Met de zakelijke vaardigheden die ze heeft opgedaan en het advies dat ze van Founders Lab heeft gekregen, richtte ze haar eigen adviesbureau op. Ze geeft nu lezingen, biedt leerervaringen aan en levert individueel mentorschap aan bedrijven en onderzoekspartnerschappen met internationale organisaties. Ze heeft een nieuw onlineplatform opgericht om creatieve ideeën te delen.

Dankzij de sterke basis die door het Founders Lab werd gelegd, wist Lena de storm te doorstaan toen het coronavirus toesloeg. En zo kon ze ook anderen helpen. Door de crisis ging ze nadenken over hoe bedrijven zaken konden doen na de pandemie en ze begon de nieuwsbrief NEW WORK LOVE. In die nieuwsbrief staan toekomstgerichte tips en trucs voor bedrijven en aspirant-ondernemers.

“In tijden van crisis denk ik dat het belangrijker is dan ooit om nieuwe manieren van werken te verkennen, te praten over mogelijkheden en een cultuur van inclusie, openheid en participatie tot stand te brengen.”

New ways of working from Lena Glaser’s Basically Innovative © Apollonia Bitzan, 2020

Nieuwe manieren van werken uit Basically Innovative van Lena Glaser © Apollonia Bitzan, 2020